Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum fac multinaţionalele legi în Parlamentul României/ VIDEO

camera deputatilor

La Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor este dezbătută, în această perioadă, legea de adoptare a OUG 64/2016, care prevedea liberalizarea pieţei de gaze până la 1 aprilie 2017. Deputatul USR Cristian Ghinea a dezvăluit într-o conferinţă de presă că la proiectul de lege din parlament au fost depuse două amendamente din partea unor companii multinaţionale.

Vezi şi: Kovesi pleacă în Bulgaria. Ce a anunţat presa bulgară despre şefa DNA

"În ce priveşte ordonanţa 64 din 2016, care schimbă legea gazelor, situaţia este gravă. Această ordonanţă este direct legată de gazoductul BRUA - Bulgaria, România, Ungaria, Austria -, care traversează ţara noastră, vital pentru securitatea energetică a României şi pentru care guvernul anterior a obţinut un fond suplimentar de la Comisia Europeană de 179 de milioane de euro. Condiţia este liberalizarea pieţei de gaze, pentru că în mod evident degeaba avem un gazoduct care traversează România dacă noi avem piaţa închisă. Acum avem o contrareacţie de la distribuitorii de gaze, care au o piaţă sigură în acest moment. Iau gazul la un preţ fix şi îl dau la un alt preţ fix mai mare. Evident că le convine această situaţie", a declarat Ghinea, după care a prezentat documente de la Comisia de industrii pe această temă.

"Avem o situaţie inedită şi scandaloasă, cred eu. Acesta este documentul pe care colegii mei din Comisia pentru industrie l-au primit de la staff-ul comisiei. Avem aici nici mai mult nici mai puţin decât amendamente depuse de E.ON şi Engie. Adică suntem în situaţia în care nişte companii propun direct amendamente la o lege, adică au drept de iniţiativă legislativă. Înţeleg că domnul Iancu (Iulian Iancu, deputat PSD, preşedintele Comisiei de industrii - n.r.) este interesat de menţinerea acestei situaţii. Practic, acest amendament îngheaţă situaţia prezentă până în 2021, cu pretextul că liberalizarea ar creşte preţul la consumator, ceea ce este fals. Un alt articol din lege spune că preţul rămâne fix, stabilit de ANRE, până în 2021. Deci este pur şi simplu o sperietoare şi găsesc scandalos modul în care nişte companii au depus amendamente. Evident, dacă se îngheaţă situaţia până în 2021 întreg proiectul BRUA este în pericol. Nu avem premisele unei scăderi a preţului la gaze, pentru că avem acest preţ fix. În condiţiile în care gazele la nivel internaţionl se ieftinesc, noi plătim cam acelaşi preţ. USR militează pentru trecerea prin parlament a acestei ordonanţe aşa cum a plecat de la Guvernul Cioloş", a mai precizat Cristian Ghinea.

Vezi şi: SONDAJ Scade drastic încrederea în Justiție și Administrație dar crește în Poliție și Armată

E.ON Gaz România a cerut  ieri, în Comisia de Industrii, majorarea tarifelor cu 74% pentru distribuție și cu 40% pentru furnizare, iar Engie a cerut o creștere a tarifelor cu 22% pentru furnizare și cu 6% pentru distribuție. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu a acceptat însă aceste cereri. Prezent la dezbaterea din Comisie, Frank Hajdinjak, șeful E.ON, a declarat că a revizuit cererea inițială și acum (ieri - n.r.) solicită o majorare cuprinsă între 0 și 5%.

Președintele comisiei din Camera Deputaților, Iulian Iancu (PSD), a invitat toate părțile implicate să-și exprime punctele de vedere, urmând ca, săptămâna viitoare să aibă loc o nouă discuție în vederea avizării. Distribuitorii sunt cei care solicită vehement amendamente la ordonanță, solicitand amânarea liberalizarii până în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.