Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum folosește Dragnea în favoarea sa majoritatea parlamentară

plen parlament

România Liberă:

Coaliția PSD-UNPR-ALDE s-a destrămat, aparent, în momentul demisiei lui Victor Ponta de la Palatul Victoria din 4 noiembrie anul trecut. Președintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a anunțat demisia premierului, invocând refuzul aliaților de la UNPR de a părăsi guvernarea. Teza a fost păstrată o vreme. „Guvernul Ponta ar fi fost și astăzi la Palatul Victoria dacă Gabriel Oprea și-ar fi dat demisia după drama din Colectiv!“, avea să afirme Liviu Dragnea, la câteva săptămâni după demisia fostului prim-ministru.
La scurt timp, social-democrații au intrat în conflict și cu ALDE, după contre între Liviu Dragnea și copreședintele acestei formațiuni, Călin Popescu Tăriceanu, pe tema bugetului de stat pe 2016. În aceste condiții, Dragnea a început să ia în calcul schimbarea lui Tăriceanu din fruntea Senatului.
Odată cu reluarea sesiunii parlamentare și cu anunțul PNL că vrea rediscutarea legislației privind alegerile locale, în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, PSD pare să își fi redescoperit foștii aliați.
Mai ales că aliații au înțeles că fără aceste partide mici social-democrații nu pot avea majoritatea. Primii care au anunțat că susțin alegerile în două tururi au fost cei de la ALDE, după care și liderii UNPR au amenințat că s-ar putea alătura PNL, în lipsa unei înțelegeri cu PSD...
Odată reconstituită, noua majoritate a început să acționeze la limita regulilor democratice. Un prim pas a fost făcut când majoritatea PSD-UNPR-ALDE din Biroul Permanent al Senatului a luat o decizie fără precedent: a anulat două rapoarte ale unor comisii - juridică și de administrație  - pe tema proiectului PNL privind alegerile în două tururi de scrutin. „Rapoartele Comisiilor juridică și de administrație publică au fost date în perioada în care Comisia de cod electoral era singura abilitată, iar ea și-a încetat activitatea pe 30 decembrie. Am constatat nulitatea rapoartelor. Procedura legislativă trebuie să pornească de la zero“, a susținut președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. După care, conducerea Senatului a trimis proiectul, pentru raport, la aceleași comisii! De fapt, coaliția PSD-UNPR-ALDE nu a vrut să își asume un vot negativ în plen, pentru că varianta oficială este că social-democrații nu se opun alegerilor în două tururi, vor ca modificarea să fie discutată de Parlamentul viitor...
Experți în a amâna proiectele adversarilor, reprezentanții coaliției sunt campioni la grăbirea propriilor propuneri. Legea defăimării, inițiată de Liviu Dragnea,  a fost introdusă lunea trecută pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de către Biroul Permanent și adoptată, rapid, de Comisia juridică. Proiectul a intrat pe ordinea de zi a plenului, cu toate că ridica o serie de semne de întrebare...

Ziarul Financiar:

Legea dării în plată a prins Banca Naţională în ofsaid, ca niciodată. Mai ales din punctul de vedere al comunicării către public.
De mai bine de patru luni, de când a apărut această lege controversată în Parlament şi în spaţiul public, Banca Naţională nu reuşeşte să convingă în primul rând parlamentarii - pentru că ei votează sau nu legea - să-i accepte argumentele şi implicit amendamentele: Prima casă să nu fie inclusă în această lege, să existe un plafon maxim de 150.000 de euro pentru ca un activ să fie dat în plată, cazurile sociale să fie considerate cele pentru care rata lunară de plată să depăşească mai mult de 65% din veniturile debitorului...
Învârtindu-se în acelaşi cerc, al BNR, economiştii şi bancherii ajung să nu mai aibă un limbaj comun cu strada, cu publicul, până la urmă cu clienţii lor, de pe urma cărora trăiesc şi sunt plătiţi. Ei au ajuns să se aprobe reciproc în ceea ce spun sau fac şi constată, după două decenii, că România este cum este şi că românii nu au cultură economică, după cum spunea Dan Pascariu. Iar aceasta a fost cauza pentru care au luat credite de la bancă fără să ştie la ce se înhamă.
Nu a fost problema bancherilor sau a BNR (care au toate cunoştinţele necesare de risc şi chiar s-au acoperit de acest lucru) că băncile au vândut astfel de produse de creditare ce au avut la bază francul elveţian, ci a fost problema oamenilor (care nu au cunoştinţe de risc), că le-au cumpărat şi au semnat. Aşa gândesc bancherii. Acest argument nu poate fi cumpărat deloc.

RFI:

Europol avertizează că Europa se poate aştepta la noi atentate pentru că 5.000 de jihadişti s-ar fi întors din tabere de antrenament. Potenţialii atacatori s-ar putea folosi de criza refugiaţilor, călătorind cu documente de identitate false.
Într-un interviu pentru o publicaţie germană, şeful Europol spune că simpatizanţi islamişti au fost antrenaţi în tabere teroriste, inclusiv în centre ale jihadiștilor din Irak şi Siria.
”Ne putem aştepta ca Stat Islamic sau alte grupuri teroriste să organizeze atacuri în Europa, cu scopul de a face cât mai multe victime în rândul populaţiei civile. În plus, exista riscul unor atacuri individuale” a spus Wainwright.
De asemenea, autorităţile se tem ca eventualii atacatori să ajungă în Europa şi folosindu-se de criza refugiaţilor, călătorind cu documente false. ”Numărul tot mai mare de luptători străini prezintă noi provocări pentru ţările UE”, a  mai spus Wainwright.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.