Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum și de ce a stricat DNA povestea de amor cu năbădăi a primarului Nichita

revista presei

Evenimentul Zilei:

Toată țara a râs zilele acestea de amantlâcul de la Iași cu „Primarul îndrăgostit” Nichita... Cum de s-a ajuns să aflăm de la DNA Central ce abuzuri comitea îndrăgostitul edil de la Iași? Ce au păzit cei din Poliția Județeană, DIICOT și DNA Iași, precum și toate celelalte structuri care ar fi trebuit să vegheze la respectarea legii, dar și la activitatea interlopă a edilului? Cum de nu s-a întrebat nimeni cât de adevărate pot fi datele trecute de Nichita în declarația de avere, când edilul metropolei scrie că deține o vilă care costa puțin peste 200.000 de lei, deci cam 40.000 de euro, prețul unei gasoniere? DIICOT Iași ar fi trebuit să fi spulberat mai demult cazul Nichita, fiindcă aici nu-i vorba de marea corupție, de resortul DNA, ci de „mare iubire” pe bani publici, cu indicație de control psihologic, dacă nu chiar psihiatric. Iar pentru delictul de amor, judecătorii nu vor emite mandate de arestare în veci! Dacă va fi vreo condamnare, ea va fi cu suspendare pentru un îndrăgostit de peste 60 de ani. Singurul câștig, voit sau involuntar al DNA, va fi în plan politic: la anul, ieșenii nu-i vor mai da votul lui Gheorghe Nichita, deși clanul Cordunenilor va continua să existe!

Agerpres:

Parchetul din Germania va ancheta acuzațiile conform cărora agenția de informații externe BND a încălcat legislația atunci când a ajutat SUA să spioneze oficiali și companii din Europa, printre care și grupul Airbus, a precizat biroul procuraturii federale. Un purtător de cuvânt al Parchetului a confirmat informațiile apărute în acest weekend în media din Germania privind deschiderea unei anchete, în contextul în care opoziția a cerut mai multe informații în legătură cu acest scandal din partea guvernului condus de cancelarul Angela Merkel. "A fost deschisă o anchetă preliminară", a precizat purtătorul de cuvânt. Tot în legătură cu acest caz, însuși procurorul federal Harald Range va fi audiat miercuri, la Berlin, de o comisie parlamentară care va analiza această afacere. Revista Der Spiegel a relatat că BND a ajutat Agenția de Securitate Națională (NSA) din SUA în ultimii zece ani, punând Germania într-o situație dificilă și deranjând o bună parte a opiniei publice, într-o țară unde supravegherea este un subiect sensibil din cauza abuzurilor comise de naziști și de Stasi, securitatea din fosta Germanie de Est.

Ziarul Financiar:

Pe 31 martie, BNR a redus dobânda de referinţă la 2%, dar în acelaşi timp a pus punct şi unui ciclu de şase ani, în care a coborât rata de la 10,25% (august 2008) până la 2% (martie 2015). Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lăsat să se înţeleagă că ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară s-a încheiat şi este puţin probabil ca BNR să mai umble la acest instrument de politică monetară... Dacă BNR a pus punct ciclului de reducere a ratei dobânzii de referinţă , ce ar putea să facă în continuare pentru economie, companii, şi persoane fizice, adică pentru cei care au credite la bancă? Să scadă cursul leu/euro. Aşa cum scăderea dobânzii la lei a redus factura lunară - principal plus dobândă pentru cei care au împrumuturi în lei, o scădere a cursului cu 5% sau chiar cu 10% ar elibera noi bani. Dacă cineva se întreabă de unde vine această creştere a consumului de un an şi jumătate, un răspuns îl găsim în scăderea dobânzilor la lei, care a lăsat în conturile companiilor şi în portofelele persoanelor fizice “ceva lei”. Dacă aveţi curiozitatea, să calculaţi cât plăteaţi atunci când dobânda la BNR era 5,25%, iar ROBOR-ul era cotat la 5-6%, şi cât plătiţi acum, când ROBOR-ul e 1,5% la trei luni şi 2% dobânda la BNR. Asta presupunând că banca şi-a păstrat marja. Dacă BNR ar împinge cursul spre 4,2 lei pentru un euro sau chiar 4 lei pentru un euro, s-ar elibera câteva sute de milioane de euro pentru companii şi populaţie, care ar fi echivalentul unei majorări salariale sau a unei reduceri de TVA.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.