Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum mai pot modifica liberalii legea electorală

plen parlament

Adevarul:

Refuzul premierului Dacian Cioloş de a modifica legea electorală astfel încât primarii să fie votaţi în două tururi de scrutin a stârnit criticile liberalilor. PNL poate modifica legea în Parlament, însă are nevoie de voturile UNPR...  În acest moment, în sertarele Legislativului se găsesc două proiecte care stipulează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Unul chiar al liberalilor, iniţiat la sfârşitul anului trecut, altul semnat de parlamentarii Mişcării Populare, la îndemnul lui Traian Băsescu. Problema este că PNL nu poate strânge o majoritate parlamentară, deşi coaliţia PSD- UNPR-ALDE nu mai funcţionează. Ba mai mult, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că susţine varianta alegerii primarilor din două tururi. Însă o posibilă alianţă PNL- ALDE-Mişcarea Populară nu este suficientă, în condiţiile în care PSD se opune făţiş modificării legii. De ce? Pentru că votul într-un singur tur le oferă cele mai mari şanse de a păstra cât mai mulţi primari în funcţie.  „Vom vedea dacă vom reuşi într-un context să formăm o majoritate“, spune Alina Gorghiu.
Contextul nu este deloc favorabil pentru PNL. Singura şansă ca liberalii să promoveze un proiect de lege ar fi o înţelegere cu UNPR, partid care încă mai poate înclina balanţa în Parlament. Însă nici generalul Gabriel Oprea nu se află în cea mai bună condiţie de negociere. Pe de o parte, ar fi în interesul UNPR să susţină un vot în două tururi de scrutin, cu condiţia ca partidul lui Oprea să meargă singur în alegeri. Aşa ar avea şanse mai mari să obţină, direct, câteva mandate de primari sau, indirect, mandate în plus de viceprimari, în urma unor negocieri dintre turul unu şi turul doi. Pe de altă parte, UNPR negociază în aceste zile o alianţă electorală cu PSD, cu speranţa că se vor alege cu  20 de locuri eligibile pe listele social-democraţilor, în toamnă, la parlamentare. Practic, un vot dat de UNPR pentru modificarea legii electorale ar însemna ruperea definitivă de PSD. Şi e greu de crezut că Oprea va risca să meargă singur în alegeri, în condiţiile în care abia prinde marja de eroare în toate sondajele de opinie. În afară de situaţia încurcată cu UNPR, liberalii nu se pot baza nici măcar pe voturile UDMR, partid din aceeaşi familie politică europeană (PPE), pentru că maghiarii fac acelaşi calcul: un singur tur, conservarea mandatelor.

Digi24:

Vicepremierul Vasile Dâncu a discutat despre reforma administraţiei publice într-o conferinţă de presă şi a anunţat că nu vor avea loc concedieri, ci vor fi perioade de câțiva ani în care angajații trebuie să atingă anumite standarde. „Câteodata se vorbește despre faptul că guvernul vrea să dea afară funcționari. Nu e vorba de asta. În orice sistem, când s-a făcut reforma unui sistem al funcției publice, au fost perioade de grație, de 2-3 ani, în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire. De asemenea, se stabilesc modalități și tipuri de performanțe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poți să intri funcționar public și să ramâi stăpânul acelei funcții pentru toată viața”, a spus el. „Sunt modalități prin care se stabilește un traseu și în legătură cu asta sunt gândite și sistemele de remunerație și salarizare din fiecare țară. Sper să găsim un sistem care să nu fie doar un sistem coerent, care se reflectă foarte bine în munca și pregătirea oamenilor. Ideea noastră e că toate aceste standarde care se vor stabili nu vor fi aplicate celor care se află într-o manieră imediată,” a adăugat el.

Ziarul Financiar:

Încrederea investitorilor în băncile italiene este atât de brutal zdruncinată încât acţiunile acestor instituţii de credit au fost suspendate de la tran­zac­ţionare luni şi marţi. Accesul băncilor de mărime medie la creditare pe pieţele financiare practic a fost practic îngheţat. Sistemul bancar italian este otrăvit cu credite toxice de 200 de miliarde de euro, echivalentul a 12% din PIB-ul ţării, iar starea de sănătate nu i se ameliorează.La sfârşitul anului trecut sistemul bancar italian ieşea în evidenţă prin drama provocată unor comunităţi locale de soluţia aleasă de guvernul de la Roma pentru salvarea a patru bănci mici: sacrificarea economiilor acelor oameni. Acum, la început de 2016, când bursele lumii se clatină din cauza zvârcolirilor economiei chinezeşti, băncile italiene aduc încă un motiv de anxietate în Europa.Ieri, după o îmbulzeală iniţială pentru achiziţionarea de acţiuni bancare italiene la preţuri de discount, titlurile respective şi-au reluat declinul masiv început luni. Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena, Intesa Sanpaolo, UBI Banca şi ale altor bănci au fost suspendate temporar de la tranzacţionare. Tot ieri, yieldul obligaţiunilor Monte dei Paschi di Siena scadente în 2020 a ajuns la 18,5%, potrivit datelor Reuters. Randamentele obligaţiunilor Banca Carige depăşiseră 14%. „Finanţarea pentru băncile de mărime medie poate fi considerată îngheţată pentru moment“, a declarat un trader.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.