Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum manipulează Ghiță și Dragnea Opoziția

lupta-wired.com

Nu sunt decât câteva zile de când Ghiță și Dragnea deveniseră ținta sarcasmelor mândrei opoziții de derapat pentru încercările lor disperate de a nega integritatea statului de drept și performanța bugetară a lui Cioloș. Între timp, Coldea a fost demis iar Cioloș și ceilalți au fost invitați de președinte să dea explicații. Cum s-a ajuns aici?

Aceste rezultate erau aproximativ previzibile, ca dovadă stând faptul că au fost prevăzute.

„Probabil că au existat întâlniri între instituțiile de pază a statului de drept și politicienii față de care trebuiau sa fie independenți. Posibil că s-a discutat și altceva decât starea vremii. Și, probabil, cei doi nu pot exclude că există înregistrări”, spuneam în cazul Coldea. (De ce tac Kovesi și Coldea)

De asemenea, pe tema celor 10 miliarde „gaură” spuneam

„În faza 1, lucrurile au fost lăsate intenționat vagi ca să ne putem imagina ce este mai rău. Iar în faza 2, către ZF s-au dezvăluit date care să aducă un sâmbure de plauzibilitate. Nu să dovedească tot ce s-a zis, nu să dovedească tot ce ne-am imaginat noi, ci doar un sâmbure. Pe teme exotice ca economia, un sâmbure poate fi îndeajuns. (...) La finalul zilei anchetele propuse de Dragnea nu vor dovedi nimic, dar subiectul va sta destul pe agendă ca să lase urme.”  (Unde sunt cele 10 miliarde lipsă? Ce se întâmplă cu reputația lui Cioloș?)

Cum au făcut cei doi ca Opoziția (parlamentară sau civilă) să nu vadă capcana în care intră? Răspunsul stă în construcția afirmațiilor inițiale, combinată cu credința greșită că PSD „minte fără rușine” sau „minte fără să gândească”. O să reiau mai jos procesul prin care Opoziția a fost manipulată, tot pe faze, dar mai detaliat. Pentru că acum știm mai mult.

Faza 1

Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță, separat, știu niște chestii nașpa despre Cioloș și, respectiv, SRI. Nașpa, dare reale și dovedibile.

Cei doi îmbracă ceea ce știu într-un conținut mult mai puternic și acuzator. Se ajunge la un raport între conținut real și PR de 1:5, 1:10. Esențial, în această fază, este ca ansamblul de propoziții spuse să fie ușor de atacat. Cu alte cuvinte, se construiește o țintă falsă.

Ca politician, Dragnea încearcă să umple diferența dintre adevăr și mesaj cu hiperbole, metafore și limbaj vag. Ghiță are o libertate mai mare (scuzați ironia).

Faza 2

Opoziția atacă tezele celor doi, în aplauzele fanilor. Concluziile Opoziției pot fi corecte dar ele nu urmăresc adevărata țintă. Apar primele meme.

Simultan, Ghiță sau Dragnea încep să ridice ușor cortina, să desfacă foile cepei, astfel încât să începem să vedem că există și o doză de adevăr, bine ascunsă undeva.

Nimeni nu își asumă nici o greșeală și nici o răspundere.

Faza 3

Cortina este ridicată cvasi-total, inima cepei este expusă. Înțelegem că există o necolectare la buget, înțelegem că a existat o conivență între SRI și cel care astăzi este un inculpat fugar.

În același timp, și manipularea este expusă, căci acuzațiile realiste nu erau de fapt incluse în „dezvăluirile”  inițiale. Cei vizați de Dragnea și Ghiță au o fereastră acum să își asume ceea ce e de asumat și să atace înapoi expunând falsitatea campaniei mai largi. Dar nu o fac.

Opoziția este veselă. În bula ei, PSD este marele pierzător al dezbaterii. Memele devin virale.

Faza 4

Sâmburele de adevăr este recunoscut oficial, în ambele cazuri de Klaus Iohannis. Opoziția amuțește. Senatori USR din provincie încă mai circulă memele de la fazele anterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.