Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ne protejăm de topirea bruscă a zăpezilor

Inquam Photos / Octav Ganea
zapada viscol iarna

Odată cu creșterea temperaturilor și topirea zăpezilor, există o probabilitate însemnată de apariție a unor acumulări mari de apă. În continuare veți afla care sunt măsurile luate în Capitală pentru prevenirea efectelor negative ale iernii asupra sistemului de alimentare cu apă și de canalizare și cum poate contribui fiecare dintre noi la buna funcționare a rețelei.

Pentru a minimiza cazurile de funcționare defectuoasă a canalizării, ANB a dezvoltat un program de mentenanță preventivă a rețelei de canalizare care are ca scop menținerea capacității de transport a acesteia la capacitățile proiectate. Acest program presupune efectuarea de inspecții vizuale, video și masurători a rețelei în vederea determinării stării tehnice a acesteia. Ulterior, sunt efectuate lucrări de decolmatare, curățare și reparare.

Pe de altă parte, pentru prevenirea efectelor negative ale iernii asupra bunei funcționări a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare, ANB administrează 127 de guri de preluare a zăpezilor. Gurile pentru descărcarea zăpezii permit evacuarea acesteia de pe străzi prin sistemul de colectare al apelor uzate. ANB nu percepe taxe pentru preluarea zăpezilor si nu este responsabilă pentru procesul de deszăpezire.

Maniera în care este utilizată rețeaua de canalizare are un impact direct asupra performanțelor sistemului, deci implicit asupra calității vieții în oraș. Folosirea defectuoasă a canalizării se traduce în blocaje care generează acumulări de apă pe străzi sau în subsoluri.

Pentru a fi evitate eventualele neplăceri, operatorii sistemelor de canalizare recomandă:

• să nu folosiți canalizarea pe post de coș de gunoi aruncând tot felul de obiecte

• să nu deversați în canalizare lichide foarte corozive (de exemplu zeama de murături) sau care afectează performanța sistemului, inclusiv în ceea ce privește capacitatea de epurare (de exemple uleiuri vegetale sau industriale).

Instalaţiile interioare de canalizare din imobile sunt racordate la reţeaua publică de canalizare printr-un racord de canalizare. În urma unor ploi puternice, apa uzată poate inunda căminul de racord al imobilului şi instalaţia interioară de canalizare şi poate refula în casă. Pentru evitarea acestui fenomen neplăcut, se recomandă montarea unei clapete simple contra refulării pe colectorul de canalizare şi/sau montarea unei vane de închidere a accesului. În București, Apa Nova oferă consiliere gratuită celor ce doresc să monteze corect aceste clapete.

De asemenea, constructorii trebuie să acorde o atenție sporită pentru protejarea rețelelor de canalizare în momentul executării lucrărilor de refacere a părții carosabile. Agenții economici racordați la rețeaua de canalizare, în funcție de profilul de activitate, trebuie să aibă echipată rețeaua interioară cu instalații de pre-epurare a apelor uzate (decantoare, separatoare de hidrocarburi și de grăsimi).

În timpul iernii, calitatea apei care ajunge în sistemul de canalizare este puternic modificată datorită utilizării excesive a materialelor anti-derapante de către operatorii angajați în procesul de deszăpezire. Din această cauză sunt afectate caracteristicile apei uzate din Stația de Epurare precum și capacitatea sistemului de canalizare, substanțele anti-derapante fiind adesea foarte corozive, putând cauza avarii.

Topirea zăpezilor, la pachet cu ploile de primăvară, produc neplăceri firești. Este de înțeles dorința fiecărui cetățean ca aceste neplăceri să fie minimizate. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple într-o proporție cât mai mare, este nevoie de asemenea ca fiecare persoană în parte să fie atentă la maniera în care folosește canalizarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.