Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum pierde PSD localele. Alegeri in doua tururi = votul in Diaspora

PSD lupta impotriva alegerilor in doua tururi cu argumente formale: "asa am decis", "liberalii s-au sucit" etc.

PNL lupta pentru alegeri in doua tururi cu argumente de fond: e pur si simplu mult mai democratic asa. Si, in plus, asta vrea in masura covarsitoare societatea civila.

Suna cumva cunoscut constructul logic: PSD impotriva unui drept de participare politica cu argumente formale, PNL pentru cu argumente de fond? Da, suna foarte cunoscut: ultima data l-am vazut aplicat la alegerile prezidentiale. Atunci, pesedistii au pierdut totul pe mana sa. Au jurat ca nu se pot infiinta sectii suplimentare in Diaspora cu cateva luni inainte de alegeri. Ca e ilegal. Ca ar putea fi chiar o sfidare a comisiei de la Venetia.

Poate ca, formal, chiar aveau dreptate - desi e greu de crezut. Fondul insa e cel decisiv: mai multa democratie e intotdeauna mai buna decat mai putina democratie. Indiferent cand si cum faci regulile. Niciodata nu e prea tarziu pentru un plus de participare, de decenta, de civilizatie. Si publicul stie asta. Pesedistii isi pot recita neabatuti in studiouri litania lor formala de la partid (liberalii s-au sucit pentru ca au vazut sondajele, Mihai Voicu a condus lucrarile Comisiei Electorale) - dupa o saptamana lumea se va plictisi de mantra asta obsesiva si va fi interesata doar de fond: de ce nu avem dreptul de a alege intre cei mai buni doi candidati? Cine ne interzice asta? Cine blocheaza un drept firesc de vot?

Atunci, ca si la prezidentiale, privirile se vor indrepta catre PSD. Iar naivul domn Dragnea - prea ocupat sa numere primariile din Teleorman pe care le castiga din primul tur - va intelege ca a cazut in eterna capcana a stangii: a provocat chiar el, prin incapatanare si reactii caraghioase ("Tovarasi, boicotati alegerile!") minunatul val anti-PSD care decide constant destinul Romaniei in ultimele decenii.

In acest moment, PSD e intr-o situatie lose-lose: in doua tururi dreapta se mobilizeaza mai bine; intr-un singur tur se naste un val de frustrare impotriva unui PSD speriat de democratie. Sa calculeze domnul Dragnea - in timp ce le explica la proces judecatorilor cum a incurajat el participarea la votul pentru demiterea lui Basescu cu orice mijloace, pentru ca democratia e buna - care din variante e mai toxica pentru PSD.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.