Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate PNL să câștige alegerile parlamentare

PNL

Colegul Robert Agarici a scris despre ce are nevoie să facă PSD pentru a câștiga alegerile. Merită scris și articol similar pentru PNL.

Citiți și: Cum va câștiga PSD alegerile parlamentare

În primul rând, PNL are nevoie să se întoarcă în timp.

Nu numai pentru a repara unele greșeli, cu mai ales, pentru a construi un plan. O strategie bună are nevoie de timp ca să fie pusă în practică. Și mai ales, are nevoie de timp ca să penetreze electoratul.

În lipsa unei strategii implementate la timp, partidul are nevoie să caute resurse externe și/sau să accepte că opoziția este o posibilitate.

PNL trebuie să își clarifice identitatea

În momentul de față, (aproape) orice identitate este mai bună decât nimic. Naționalist, ca să atragă voturi, sau liberal, ca să tenteze UDMR într-o viitoare alianța patronată de Iohannis. Keynesian, în tradiția Boc, sau ușor libertarian. Orice dar sa fie ceva.

Pentru că este târziu în acest ciclu electoral, PNL va trebui să importe nume credibile pe felia de identitate pe care și-o alege. Un oarecare instinct în acest sens există, dar a fost aplicat haotic. Munteanu, Ciucu, Gheorghe Piperea și întreg guvernul Cioloș nu încap neapărat în aceeași oală.

Partidul trebuie întâi să decidă ce vrea să achiziționeze, apoi ce este dispus să ofere, apoi să discute în privat, apoi să poarte consultări interne, și abia la final să iasă în public cu nume.

PNL trebuie să își întărească organizațiile

Dacă PNL nu a devenit irelevant, mult se datorează organizațiilor locale. Dar și unde s-a greșit, s-a greșit spectaculos. Saga candidaturilor în București presiunea locală care pare să fi dus la discuțiile cu UNPR sunt inacceptabile. Trebuie, deci întărit ce funcționează și corectat ce nu. Cu dau fără congres, trebuie abolită rivalitatea internă PNL-PDL.

PNL trebuie să se profesionalizeze

Vă invit, care știți engleza, să citiți relatările britanice bazate pe surse din tabăra Leave.  Iar asta ne oferă o fereastră în modul în care se poartă o campanie în democrațiile consolidate. Focus grupuri, sondaje, strategii clare exprimate în cuvinte puține, astfel încât să le priceapă oricine din staff. Mai fiecare discurs al unui lider marcant este dezbătut înainte în multiple departamente și ședințe.

Eficiența corporatistă nu omoară discursul politic ci îl curăță de zgomot și îl face sa ajungă cum trebuie la destinatar. Desigur, politicul ultimul cuvânt, dar el trebuie să se pronunțe pe opțiuni clare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.