Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate redeveni Băsescu un personaj pozitiv

Traian Basescu Tebea 1

Principalul obiectiv al oricărui politician este să ajungă și să se mențină la putere. În sfârșit, când ciclul acesta se apropie de final, obiectivul se transformă în a ieși de la putere cu o cotă de încredere cât mai ridicată.

De aceea, spre exemplu, am putut vedea în ultimul an din mandatul lui Obama la Casa Albă, aproape un exercițiu continuu de imagine. Memoria colectivă reține un personaj la cota de încredere cu care a ieșit de pe scena politică, nu la cea cu care a intrat.

Dinamismul scenei politice din România nu i-a dat ocazia fostului președinte Traian Băsescu ca, în ultima parte a mandatului său, să poată recupera din punctele pierdute în diferitele confruntări. Mai mult, el a fost genul de politician care scinda populația în două. Puteai să-l iubești sau puteai să-l urăști, însă cu siguranță nu îți rămânea indiferent.

Astăzi, în România, Traian Băsescu aproape că mai joacă politic doar din inerție. Această inerție, adunată cu faptul că în PMP nu se remarcă încă un înlocuitor veritabil pentru acesta, îl păstrează pe Băsescu în lumina reflectoarelor. Cel mai important joc al său însă, pare să se deruleze în Republica Moldova. Un joc care, la finalul zilei, îi poate satisface și ultima poftă politică: aceea de a rămâne în istorie ca un personaj pozitiv.

În ultimele zile, Traian Băsescu a participat la școala de vară a PMP. Alături de popularii din România au venit și tinerii din Partidul Unității Naționale (PUN), partid înființat de fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru.  În țara vecină, acesta se remarcă drept unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Igor Dodon.

Asemeni lui Băsescu, Șalaru este un politician de acțiune, cu verb, care dă senzația că are potențialul de a face lucrurile să se miște. De ce este atât de important PUN în socotelile de peste Prut?

În actuala configurație politică a partidelor parlamentare, PSRM, partidul lui Igor Dodon, pare un adversar prea mare pentru forțele pro-europene. Iar o victorie a acestuia în viitoarele alegeri parlamentare va fi echivalentul deturnării drumului european al Republicii Moldova și transformarea acesteia într-un satelit al Rusiei.

Laitmotivul PUN și al lui Traian Băsescu este unificarea Republicii Moldova cu România. Dar drumul este unul lung și anevoios. O primă victorie de etapă ar fi aceea de a-l împiedica pe Dodon să obțină toată puterea. Iar pentru acest lucru, PUN s-ar putea să fie greutatea mică dar decisivă care să încline balanța spre Vest. Dacă vor reuși acest lucru și dacă Republica Moldova va continua implementarea reformelor europene, unirea va reîncepe să însemne mai mult decât un ideal păstrat adânc în sufletele românilor de pe cele două maluri ale Prutului. La finalul zilei, dacă toate acestea vor fi reușit, Traian Băsescu se va putea retrage în liniște din viața politică, conștient că va fi reținut pentru lucrurile rele, dar mai ales pentru lucrurile pozitive pe care le-a reușit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.