Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate schimba Diaspora soarta alegerilor parlamentare/ ANALIZĂ

alegeri2

Pentru alegerile parlamentare din 2016, Guvernul a decis suplimentarea numărului de secții de vot în străinătate. Miza votului în afara granițelor este una dublă: dincolo de cei șase parlamentari aleși de românii din Diaspora, rezultatul final al alegerilor poate fi modificat semnificativ. Totul depinde însă de prezența la vot.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, pe 11 decembrie, 417 secții de vot în afara României, cu 123 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2014 și cu 111 secții mai mult decât la alegerile parlamentare din 2012. Potrivit noii Legi privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, românii din Diaspora vor alege doi senatori și patru deputați. Pe lângă alegerea celor șase parlamentari, voturile din străinătate contribuie la scorul general al partidelor. Conform algoritmului de redistribuire a mandatelor, fiecare partid trebuie să fie reprezentat în Parlament într-un procent care să reflecte rezultatul general din alegeri. Astfel, deși votul dă direct doar șase parlamentari, un scor bun în străinătate și o prezență ridicată a românilor din afara granițelor se vor traduce într-un număr mai mare de mandate parlamentare pentru partidul câștigător în Diaspora.

Vezi și: SURSE - SONDAJ intern al PNL: cifra care SCHIMBĂ radical soarta alegerilor

La alegerile parlamentare din 2008, s-a înregistrat o prezenţă la urne de 20.500 de votanţi, în cele 221 de secţii de votare din străinătate. La alegerile parlamentare din 2012, în afara granițelor au votat 61.014 de români. Potențialul este însă mult mare. În turul al doilea al alegerile prezidențiale din 2014, în Diaspora s-au înregistrat 378.811 de voturi (față de 160.000 în primul tur).

Prezența la vot la alegerile parlamentare din 2012 a fost de 41,76%, față de 39,26% în 2008 și 58,50% în 2004. Pentru alegerile de pe 11 decembrie 2016, o participare de 45% este o estimare optimistă, care poate fi folosită pentru un calcul estimativ.

O prezență de 45% înseamnă peste 8,2 milioane de voturi. Ținând cont de creșterea numărului secțiilor de vot din Diaspora, se poate presupune că vom avea cel puțin 82.000 de voturi în afara granițelor, ceea ce ar însemna 1% din totalul voturilor exprimate. Dacă vom asista însă la o mobilizare mai mare, cu un numărul dublu de alegători (164.000), nu mai puțin de 2% din numărul total de voturi ar fi în Diaspora. Într-un scenariu mai puțin probabil, cu o mobilizare asemănătoare celei din 2014, românii din Diaspora ar reprezenta peste 4% din totalul votanților.

Vezi și: EXCLUSIV - Verdictul experţilor CNATDCU: Kovesi NU a plagiat

Este deja un fapt cunoscut că românii din Diaspora nu sunt cei mai mari fani ai PSD. Dacă ne bazăm pe rezultatele de la precedentele alegeri parlamentare și prezidențiale, PNL și USR ar putea obține peste 60-70% din voturile din străinătate (în funcție de rezultatul PMP, cu un Băsescu încă simpatizat în Diaspora, și de rezultatul ALDE, care aruncă în cursă fostul candidat PPDD din 2012, care a depășit la momentul respectiv USL și ARD). La un scor strâns înregistrat în țară, o diferență de 1% (scor general) în favoarea unei tabere în Diaspora ar putea decide soarta viitoarei majorități parlamentare. Totul depinde însă de prezența la vot în cele 417 secții de votare din străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.