Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-a fraudat la alegerile locale din 2016

alegeri locale 2016

Noul sistem informatic de eliminare a votului dublu, precum și teama de DNA, au mai calmat intențiile de fraudă. Dar nu toată lumea s-a lăsat descurajată. Expert Forum și Funky Citizens, organizații implicate în monitorizarea alegerilor, detaliază unele din încercările de fraudă observate.

Au existat cazuri de intenție de fraudă...

"În comuna Mihăilești (Giurgiu), unde cu greu poți trece de cozile de mașini, campania electorală a continuat nestingherită. Pe gardul primăriei din localitate au rămas afișe cu candidații PSD și ALDE. La Lețca Nouă (Giurgiu), în secția 171 ni s-a raportat că s-a votat pe urna de vot, în afara cabinelor."

"La Codlea (Brașov) azi se lucra la drumuri. La mai multe secții din oraș s-a sesizat ca buletinele de vot erau tăiate și lipite și nu arătau ca specimenul afișat."

"În comuna Dognecea (Caraș-Severin) există persoane în cadrul secției de votare care ar intra în" cabina de vot peste alegători și le indică ce candidat să aleagă."

... dar și cazuri de incompetență/nesimțire

"La secția 220 din București, urna mobila din cadrul secției de votare nu a fost sigilată pe motiv că nu au fost formulate cereri."

"La secția 9 din Ploiești (Prahova) s-a întrerupt votul nejustificat 15 minute de la 13.30 pentru pauză de masă."

Ca și la alte alegeri, persoanele cu dizabilități au avut probleme

"Alegerile nu sunt prietenoase cu persoanele cu dizabilități. Fie unele persoane nu au putut vota, din cauza scărilor din secțiile de votare, altele au primit buletinele de vot în afara secției (satul Unțești, comuna Bogdănești, Suceava)."

Problemele au apărut și la numărătoare.

"La secția 424 din Vadu Moților (Alba), observatorul a fost anunțat încă de la ora 17 că nu are voie să observe numărarea voturilor. La Goleț (comuna Bucoșița, Caras Severin), un observator acreditat de Societatea Timișoara a fost dat cu forța afară de către un candidat."

"La secția 1034 din Sectorul 6, președinta secției de votare a dat observatorul afară din secție, pe motiv că “încetinea procesul”, prin respectarea procedurii legale de numărare. Observatorul invocase prevederile legale, moment în care președintele secției de votare a devenit agresiv cu observatorul. În urma intervențiilor biroului electoral de sector observatorul a fost reprimit în secție, iar președinta a părăsit secția."

"La secțiile 987 si 733 (București) s-au primit sesizări de la observatori că în BESV s-a început completarea proceselor-verbale de constatare a rezultatelor alegerilor și că acestea au fost semnate în alb înainte de ora 21."

 

Sursa: site EFOR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.