Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să ne protejăm de frig. Alimente care ajută în lupta cu frigul

frig ger

Frigul produce încetinirea mișcării cililor de pe suprafața mucoasei căilor respiratorii și creste producția de mucus. În aceste condiții mucoasa respiratorie devine susceptibilă la colonizarea cu virusuri sau bacterii care produc diverse boli acute, de la rinite banale la sinuzite, faringite, amigdalite, laringite, traheo-bronșite sau pneumonii.

Manifestările clinice pot apărea în cateva ore de la expunerea la ger și includ : cefalee, stare febrila, frisoane, nas înfundat, rinoree (secreții nazale), răgușeală, tuse, dureri în gât sau - în cazurile grave - insuficiență respiratorie. De asemenea, la frig, bolile respiratorii cronice ca astmul bronșic și bronșita cronică se agravează datorită spasmului (îngustării) bronhiolelor, producând crize de sufocare.

Categoriile afectate sunt de obicei copiii, vârstnicii, persoanele imunodeprimate și bolnavii cronici.

Măsurile recomandate de medicul Corina Mella, pentru ANM, sunt următoarele:

• Evitați expunerea copiilor mici (sub 3 ani) la ger, a vârstnicilor, a persoanelor cu boli respiratorii cronice;

• Cei care lucrează în frig/ger trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată și să își protejeze cu fular nasul și gura, să evite să respire pe gură (nasul are o funcție de încălzire și umidifiere a aerului inspirat, astfel incat aerul ajunge in rinofaringe la 35°C)

• Evitarea vorbitului tare/ strigătului/ cântatului în frig (risc de inflamare a corzilor vocale);

• Cei care sufera de boli respiratorii cronice ca astmul bronșic și bronșita cronică vor suplimenta doza de bronhodilatator în cazul expunerii la ger;

• Consumul de băuturi calde, care ajută organismul să mențină temperatura corpului (termoreglare);

• Alimentație bogată în calorii pentru persoanele care lucrează în frig (tot în sprijinul termoreglării).

Alimente care ajută în lupta cu frigul:

"Cel mai bine ne fortificam pentru a lupta cu frigul si astenia de toamna daca mancam nuci si alte seminte de oleaginoase", precizeaza nutritionistul clujean Gheorghe Eisikovics, potrivit provincianews.ro. Urmeaza in top legumele care se gasesc acum in piete, de la conopida la brocolli, la gogosari sau sfecla rosie, numita de specialist "o adevarata leguma-minune care poate fi consumata cu rezultate excelente pe tot parcursul anului".

Branzeturile sunt o alta categorie de alimente care este recomandata sa fie consumata in aceasta perioada. In privinta bauturilor, specialistul recomanda apa de izvor, laptele si vinul, mai ales cel fiert care ne incalze?te organismul in zilele reci.

"Eu nu recomand grasimile animale sub nici o forma, chiar daca noi romanii am fost educati sa consumam slanina si untura din belsug ca sa rezistam mai bine la frig. Chiar daca sunt foarte apreciate pentru gustul lor, trebuie sa stim ca grasimile animale ne fac foarte rau", a avertizat Eisikovics, potrivit provincianews.ro.

In aceeasi catogorie ar intra si dulciurile. "Zaharul produce un soc glicemic. Chiar daca este ales cel brun, acesta are in plus doar niste minerale, in rest e la fel de nociv", adauga nutritionistul.

"Fructele oleaginoase au grasimi bune, care ne ajuta cu adevarat sa nu incalzim. Ar trebui sa profitam la maxim de cruditatile care se gasesc in piete, ca sa ne incarcam cu vitamine pentru iarna si fructe, cat de multe", conchide Eisikovits.

Top alimente de sezon:

1. Nuci si alte fructe oleaginoase

2. Legume - conopida, brocolli, gogosari, sfecla rosie

3. Branzeturi

Top bauturi de sezon:

1. Apa de izvor

2. Laptele

3. Vin (fiert)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.