Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să te ridici pe umerii protestatarilor (ghid practic)

trilulilu.ro
pumn lovitura

Marile proteste de stradă din ultimii 4-5 ani au fost inițiate într-o anumită măsură ca reacție de apărare a unor personalități și cauze. Chiar dacă au continuat apoi (și în anumite direcții) efectul protestelor s-as răsfrânt pozitiv asupra persoanelor și cauzelor inițiale.

  • În 2012 s-a pornit de la apărarea lui Raed Arafat și a sistemului public de urgență.
  • În 2013 a fost vorba de Eugen David și Roșia Montană. Posibil să nu fi auzit de David, până s-au dezmeticit televiziunile el trecuse deja în fundal.
  • În 2014 a fost vorba de Klaus Iohannis. Nu neapărat Iohannis cel de acum ("salvatorul tăcut al dreptei") ci cel de atunci, adică primarul din Sibiu, prea cinstit pentru intrigile de la București.
  • 2015 este excepție, a pornit de la morții de la Colectiv și Bogdan Gigină.
  • 2017 este mai complex, dar putem zice că a existat o combinație de abordare reactivă la proiectele de ordonanțe ale Guvernului cu susținere pentru Laura Codruța Kovesi și DNA.

Repet și insist, aceștia doar au catalizat începerea protestelor.  Nu spun că ei sau temele lor au direcționat sau dominat neapărat protestele și după faza inițială. Ei bine "catalizatorii" au unele lucruri în comun.

Și-au construit brandul în timp

Este interesant, ca să dau exemplul cel mai clar, că în 2013 scoaterea oamenilor în stradă pentru DNA a fost un eșec. DNA era văzut încă, în siajul lui Daniel Morar, ca o instituție blândă cu puterea. Deci la manifestații nu vedem susținătorii ideii abstracte de anticorupție sau cei care mereu au "votat DNA" ci efectele progreselor de sub actualul procuror șef. Efecte vizibile pe mai mulți ani.

Au o poveste eroică dar graduala

David, Arafat și Iohannis au pornit de jos în sus, de la periferie spre Capitală. Parcursul Codruței Kovesi nu este neapărat, dar are și el o gradualitate.

Au beneficiat de pe urma protestelor

Arafat a devenit intangibil, David și-a văzut cauza triumfând, Kovesi a primit sprijin în favoarea DNA, Iohannis a devenit Președinte.

Au oferit înainte să ceară

Asta este un fel de consecința naturală a punctelor de până acum.

*

Așadar răspunsul la întrebarea din titlu este că nu poți să te urci pe spinarea protestelor, cel puțin nu din senin și după pofta inimii. Ceea ce poți faci este să te faci util și vizibil și să speri că, la un moment dat, vântul va bate și în pânzele corăbiei tale.

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.