Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum sabotează IMM-urile românești actualul guvern tehnocrat?

http://www.argumentpress.ro/romania-ar-putea-avea-o-noua-banca-speciala-pentru-imm-uri/

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 58/2016 (a câta oare pentru guvernul tehnocrat?!) prin care este blocat accesul IMM-urilor la procedurile de achizițiile publice. Concret, urgența maximă pentru Guvern în săptămâna trecută a fost să elimine facilitățile de care beneficiau IMM-urile care participau la proceduri de achiziții publice. Astfel, acestea nu vor mai putea să aibă posibilitatea prezentării unei cifre de afaceri, a unei garanții de participare sau a unei garanții de bună execuție reduse cu 50%. Ca de obicei ne este invocată amenințarea unor sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru condiții discriminatorii.  Trecem peste absurditatea acestui pretext, în condițiile în care prin recentul pachet de directive în domeniul achizițiilor publice Comisia Europeană a urmărit tocmai facilitarea accesului întreprinderilor mici și mijlocii Cu siguranță se putea găsi înțelegere pentru o soluție care să nu lovească atât de dur IMM-urile, iar fostul ministru pentru IMM-uri Florin Jianu a expus chiar soluția pe care el o identificase, respectiv reducerea cu 50% a garanției pentru toți operatorii, nu doar IMM-uri.

Întrebarea pertinentă este totuși ce a făcut acest guvern, ce demersuri a avut pe lângă Comisia Europeană pentru a preîntâmpina această situație. Nu avem niciun răspuns și mă îndoiesc că există unul, atât timp cât nici măcar nu a existat o consultare cu mediul de afaceri înainte de promovarea în regim de urgență a acestei ordonanțe. Am întrebat-o și pe doamna ministru Dragu, sub autoritatea căreia se află Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice care au fost rațiunile ce justifică urgența acestei reglementări și care va fi impactul economic, în cazul în care există studii pe această temă. Mă îndoiesc că voi primi ca răspuns altceva decât platitudini fără nicio noimă economică pentru că, așa cum ne-am obișnuit la noi, reglementările se fac peste noapte, din niște birouri, rupte de realitate.

Pentru IMM-uri participarea și câștigarea unor licitații publice poate face diferența în supraviețuirea într-un climat economic încă dificil, unde statul rămâne cel mai mare contractor. Conform statisticilor prezentare de CNIPMMR, 95% din totalul achizițiilor au avut o valoare sub 10 milioane de euro, potrivite pentru IMM-uri. Însă trebuie avut în vedere că din totalul IMM-urilor 98% au o cifră de afaceri sub 2 milioane de euro, ceea ce le va face imposibil să participe la licitații publice.

În 2014 guvernul Ponta propunea o strategie pentru dezvoltarea sectorului IMM cu orizont 2020 prin care numărul IMM-urilor urma să crească cu aproximativ 40%, până la 670.000, numărul angajaților în IMM-uri să ajungă la 3,2 milioane față de aproximativ 2,5 milioane în prezent, iar  contribuția lor la valoarea adăugată brută să fie de 38 de miliarde de euro, în creștere cu 41%. Din păcate, în buna tradiție românească, guvernele sunt mai preocupate să scormonească după greaua moștenire (emblematic aici cazul ministrului Ghinea și a sa rată de absorbție de 0%), decât să construiască pe fundația lăsată de cei dinainte.

Am încredere că după alegerile parlamentare din decembrie anul acesta, un guvern politic condus de PSD va reuși să facă din dinamizarea sectorului IMM-urilor românești o realitate.

 

credit foto: http://www.argumentpress.ro/romania-ar-putea-avea-o-noua-banca-speciala-pentru-imm-uri/

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.