Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se câştigă lupta pentru putere în România: Oamenii din 'sistem', devoalaţi

enational.ro
informatori servicii umbra negocieri

Noi devoalări incredibile ale luptei pentru putere din ţara noastră, din ultimii 27 de ani. Consultantul politic Cozmin Gușă a analizat la Realitatea TV, resorturile luptei pentru putere din România de astăzi. O mare parte a luptei pentru putere este controlată mediatic, este de părere Cozmin Gușă, care își argumentează afirmația prin faptul că cei mai mulți români sunt avizi de informații, dar nu mai au aparatul și cultura să le analizeze corespunzător. Este un simptom al realității din postmodernism, în care oamenii nu mai au reflexul de a verifica și cerceta informațiile pe care le primesc.

Citește și: Ce de bani! Ce salariu impresionant are șefa Vodafone România și ce „primă” de instalare a primit

În România, în toți anii de după 1989, lupta pentru putere nu s-a bazat pe dorința de a face performanță în beneficiul societății, ci doar pe interesul de a prelua puterea pentru a acoperi afacerile ilegale și acțiunile penale ale liderilor care s-au perindat la putere, arată Cozmin Gușă. "Lupta pentru putere a trecut prin diverse faze, dar în absolut toate aceste faze ale luptei pentru putere după 1989 noi nu am putut avea competiții corecte pentru putere. Corecte în sensul în care niște oameni se pregătesc de luptă, se aliniază la start, se confruntă și cel mai bun câștigă. Nu a fost așa pentru că în România treburile așa au fost aranjate încât în România această luptă nu s-a bazat pe dorința de a câștiga și de a face performanță, ci doar pe interesul de a prelua puterea pentru a acoperi găunoșenia sistemului și treburile penale ale liderilor care s-au perindat la putere. Populația s-a entuziasmat mereu cu ocazia alegerilor, își închipuia că a venit Mesia, de la Ion Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis până la ceilalți lideri care au ocupat funcții importante de președinți de Camere sau premieri - și nu s-a întâmplat așa niciodată. Asta pentru că populația nu a înțeles că lupta pentru putere nu era pentru impunerea unui proiect benefic, ca o ambiție intelectuală, profesională, umană, de a face bine cetății, ci scopul de a prelua puterea a fost să îmi ascund problemele, ilegalitățile, greșelile", a explicat consultantul politic.

Citește și: A murit cea mai bogată femeie de pe planetă! Cine i-a luat „COROANA”

Toți liderii care au condus România de la Revoluție încoace au avut un numitor comun și de aici s-a născut și tema "sistemului corupt", consideră Cozmin Gușă. În prezent, sistemul este format din oameni vinovați, care au căpătat vinovăția în hățișul tranziției și post-tranziției românești și care vor să se mențină la putere ca să nu ajungă la pușcărie, să-și conserve libertatea și averea, sau vor să-și suprime dușmanii. "Sistemul din 2017 are cu totul altă componență și obiective decât sistemul din 1989. Atunci sistemul era format din foști nomenclaturiști ai PCR care doreau să se perpetueze la putere sau măcar să nu plătească pentru greșelile lor - pentru ei a fost suficient că au complotat și ucis cuplul Ceaușescu, dublați de foști ofițeri din Securitate cu interese financiare majore care au preluat pe cont propriu capitalul economic de lucru al României și au luat-o pe calea de business, s-au îmbogățit, au devenit oligarhi. Așa s-a format sistemul, trecând prin toate etapele intermediare. Acum sistemul este format din oameni vinovați, care au căpătat vinovăția după 1989 în hățișul tranziției și post-tranziției românești și care au două țeluri în luptă: să se mențină la putere ca să nu ajungă la pușcărie, să-și conserve libertatea și averea, iar al doilea tronson luptă ca să-și suprime dușmanii. Este instinctul de conservare a propriei libertăți și bogății, dublat de un sentiment de răzbunare, pe dușmanii care le-au făcut probleme la un moment dat", a precizat Gușă.

Potrivit acestuia, ce vedem acum pe scenă este de fapt o luptă între o majoritate politică rezultată după Alegerile din 2016, care este coruptă în cea mai mare parte "și se victimizează", contra unui sistem de instituții ale statului care au abordat această luptă "de pe poziții principiale corecte, dar cu foarte multe otrepe în sistem, cu oameni defecți din punct de vedere personal, care nu au respectat legea când au instrumentat dosare de corupție". "Acești oameni din sistem au acționat selectiv: pe ăla îl iau că e bine să-l iau, e oricum vinovat, dar pe altul la fel de vinovat nu-l iau pentru că e prieten cu cel care mă comandă astăzi, președinte, premier, șef de parchet, șef de serviciu secret etc. De aici această luptă surdă și legitimitatea relativă a ambelor tabere. Când cei din majoritatea coruptă spun că sunt excese în Justiție, ei au dreptate, dar nu spun și despre greșelile proprii și despre marea corupție care colcăie pe coridoarele Puterii și ale Parlamentului. De partea cealaltă, cei din sistem spun "Uitați ce majoritate coruptă avem, trebuie să-i anchetăm", dar nu se uită și nu fac curățenie în propriul sistem, asupra exceselor care au existat - pentru că acest lucru i-ar elibera", a arătat consultantul politic.

Citeşte şi: TEROARE în Franţa: Sute de persoane evacuate după descoperirea unei maşini cu cinci butelii de gaz

Minciuna viciază ambele strategii, consideră Cozmin Gușă - și a majorității corupte care se victimizează și a sistemului care atacă fără să-și facă curățenie și să elimine din sistem acești oameni care au făcut atât rău. "De exemplu, l-am văzut pe procurorul Emilian Eva de la Iași cu zeci de tablouri în pereți. În timp ce zicea că luptă împotriva corupției și noi toți îl aplaudam, el ca hârciogul grebla, săpa și, pe baza imaginii publice și a încrederii de care beneficia DNA, acumula în interes personal. În loc să pedepsească infractorii, el a învățat metodele infractorilor. Nu vorbesc despre Eva, că nu am date în sensul ăsta, dar despre tipul de om. Oamenii investiți cu atâta putere vor bani, femei, rețea, instrumentează dosare aiurea. Asta este imaginea luptei pentru putere astăzi în România", a precizat Gușă.

Consultantul politic a realizat și o listă a culpabilităților în acest context: Ion Iliescu, cu morții din 1989, cu uciderea Ceaușeștilor, cu devalizările de buget și cu mineriadele, Emil Constantinescu, "cu familia și cei din jurul lui care greblau în cei 3 ani cât a fost activ ca președinte", Traian Băsescu care s-a autodeclarat un inventator de sistem, dar "în spatele lui, sistemul când a văzut că este atât de fraier, și-a format propriile structuri de putere, personale sau colective, de grup, l-au lăsat și pe el și pe apropiați să se îndestuleze și s-au perpetuat". Referitor la actualul președinte, Cozmin Gușă precizează că Iohannis, care a ajuns în funcție în mod total neașteptat, și pentru el personal, dar și pentru opinia publică internă și internațională, "guvernează peste o clasă politică calamitată și peste un popor care nu mai e alfabetizat politic, nu mai știe să discearnă din pleiada de informații și acționează haotic".

"Nu mai are o masă de cetățeni, pe care să o guverneze, ci o masă de manevră care se mută mediatic dintr-o parte în alta. Multe informații sunt fake news, altele nu au credibilitate. Dacă noi dăm o știre corectă la Realitatea, în paralel la alte două sau trei televiziuni se face propagandă cu genul fake news. Fake news înseamnă și atunci când dai doar o parte din informație și o eviți pe cea care îți defavorizează patronul sau interesele. O mare parte a luptei pentru putere este controlată mediatic, arată Cozmin Gușă. De ce? Pentru că o mare parte dintre oamenii din postmodernism sunt avizi de informații, dar nu mai au aparatul și cultura să le analizeze corespunzător. "Oamenii nu se mai respectă cum făceau altădată: atunci când nu înțelegi o informație până la capăt, te duci și cercetezi suplimentar. Acum oamenii nu mai cercetează, sunt reactivi. Mai demult oamenii mergeau la bibliotecă când nu înțelegeau ceva și vroiau să vadă în ce fel o informație e validă sau nu și în ce fel ne poate influența viața. Astăzi nu se mai întâmplă așa: hap, am luat informația, îmi fac o opinie, și apoi cu berea sau vinul în mâna dreaptă și țigara în mâna stângă mergem și perorăm la mesele de seară din societatea de consum", a explicat Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.