Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se fac jocurile pentru desemnarea noului premier. Coaliția parlamentară se mărește

sah

Criza politică e abia la început și nu se întrevede o soluție acceptată de ambele părți.  În aceste condiții va conta foarte mult cine sunt cei care se vor alătura uneia sau alteia din tabere. În acest moment președintele Klaus Iohannis este inflexibil și susține că nu va accepta o eventuală numire a președintelui PSD Liviu Dragnea pentru a forma noul guvern pentru că ar avea o condamnare penală. De partea cealaltă... tabăra social-democraților susține că deocamdată nu au ales un om care să îi fie propus președintelui, dar că unui bloc politic care pare a se apropia de 70% în Parlament nu îi poate sta nimic în cale. Jocurile se fac în aceste zile.

Vezi și: Adevăratul motiv pentru care soțul lui Clotilde Armand a pornit scandalul în USR

Președintele a aruncat primul zarul prin convocarea unor consultări cu partidele înainte de încheierea oficială a operațiunilor electorale. PSD și ALDE au simțit pericolul și nu s-au prezentat. Este evident că cele două partide dincolo de declarațiile publice ale unuia sau altuia din membrii obișnuiți, nu puteau pronunța încă un nume înainte să se știe cum e configurat Parlamentul. Asta nu l-ar fi împiedicat pe președinte să iasă la declarații si să spună că iată cele două partide chiar nu au propunere și că sunt neserioase. PSD și ALDE nu puteau merge acolo fără o decizie internă de partid clar conturată.

În absența PSD și ALDE de la consultări președintele a stat la un pahar de vorbă cu Turcan, Nicușor și Băsescu. Efect zero. Nu a pierdut și nu a câștigat nimeni. PSD și ALDE susțin că au un candidat comun, iar președintele susține că a vrut doar să le știe gândurile. Ceva s-a întâmplat totuși - lucrurile s-au acutizat și au luat-o pe o pantă de unde greu mai există cale de întors.

Vezi și: SURSE - Prinde contur un plan vechi în PNL

Foarte interesante însă declarațiile a doi dinte actorii prezenți ieri la Cotroceni. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat că se dorește o soluție legală și că în opinia sa și a Uniunii important este ca interesele maghiarimii să fie reprezentate (clar că se referea la putere și nu în opoziție). Surse politice susțin că în curând va avea loc o întâlnire importantă a noilor grupuri parlamentare ale UDMR și a președinților de organizații pentru a decide calea de urmat: participarea la guvernare cu miniștri, secretari de stat și tot ceea ce înseamnă asta, o susținere a unui nou guvern doar din Parlament pe proiecte speciale și de interes sau pur și simplu opoziție.

Ținând cont de istoria recentă a UDMR este clar că se dorește în zona Puterii și ea în acest moment se află de partea PSD. Coroborând asta cu o declarație a șefului PSD de imediat după alegeri (colaborare cu UDMR), dar și cu una din campanie (nu vor face un guvern cu UDMR) reiese că UDMR ar sprijini un guvern PSD în Parlament. Decizia UDMR o vom avea în aceste zile.

Interesantă a fost și poziția liderului Grupului minorităților naționale alta decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, care a spus clar că un guvern se va face doar în jurul PSD, semn că și grupul său se va alătura.

Se va ajunge așadar la o super-mjoritate. Ce se întâmplă când un bloc de 70% vine cu un nume? Președintele poate invoca o lege, o lege despre care unii susțin că ar fi neconstituțională. Asta în cazul în care acel nume este Liviu Dragnea, președintele PSD. Dacă va fi așa ce se va întâmpla? Nimeni nu are un răspuns clar pentru că e vorba de decizii care înseamnă a fi sau a nu fi pentru cei doi actori politici - președintele României și președintele PSD. Cine va ceda?

Soluția pare a fi una singură - negocieri în doi și găsirea unei formule care să împace victoria PSD cu sensibilitățile prezidențiale. Sau probabil între timp Avocatul Poporului va trimite la Curtea Constituțională legea care l-ar fi putut împiedica pe Liviu Dragnea să fie propunerea PSD și atunci vom avea o limpezire. În cazul în care NU poate atunci PSD+ALDE+alții vor trebui să vină cu o altă propunere, în caz contrar președintele nu poate împiedica desemnarea lui Liviu Dragnea.

Deocamdată avem doar presupuneri în absența încheierii oficiale a procesului electoral și a unor decizii în forurile interne ale PSD și ALDE. Cel mai probabil deciziile cruciale vor fi luate săptămâna viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.