Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum seamănă tehnocrații cu Demos?

it computer tehnologie

Deși vor lucruri diferite, și tehnocrații (presupuși a fi de dreapta) și Demos (proiect politic de stânga) vor să se folosească de același instrument.

Ce este în neregulă cu tehnocrații?

Când vorbesc în aceste rânduri de idei tehnocrate nu mă gândesc la forma: "hai să avem oameni mai competenți și nu incompetenți". În jurul lui Dacian Cioloș au existat oameni care au articulat o teorie mai subtilă. Anume aceea că trebuie ca statul să intervină în unele sectoare critice (infrastructură, educație). Dacă direcționăm fonduri și efort în această direcție, ținând cont de proasta stare actuală, banii se vor întoarce în societate sub forma unei creșteri PIB mai robuste.O creștere PIB robustă va beneficia tuturor.

Teoria nu este greșită. Problema este alta. Cine cheltuie banii și efortul? Aici tehnocrații au o problemă de sociologie organizațională. Anume că pare să le lipsească o dimensiune de sociologie organizațională, o viziune de management al schimbării sau orice asemănător.

Premisa implicită în marile planuri de reformă este că Guvernul va cere ceva birocrației și (cu forturi și presiuni rezonabile din partea tehnocraților de la vârf) acel ceva se va face. Oarecum ca atunci când îi cerem unui câine bine educat să dea laba.

Dar birocrația nu este un câine bine educat ci mai degrabă unul șiret, care a învățat că animalu deștept își dresează stăpânii. Deci nu va da laba ci se va scărpina cu ea în locuri despre care este mai bine să nu vorbim.

Nu spun că în guvernul Cioloș nu au existat măsuri de reformă a birocrației. Dar cele ce au mers nu au fost cunoscute (din motive strategice) și cele ce au fost cunoscute nu este clar că au mers.

Ce este în neregulă cu Demos?

Stânga politica de tip european, dorește (surpriză!) tot să crească societatea prin intervenția statului. Ca și tehnocrații. Dar ei ar prefera o distribuție mai directă și nu să aștepte beneficiile îndepărtate ale construcției de poduri și șosele. Ei amintesc, astfel, că economia poate fi împinsă și prin consum. Ei acuză viziunea unei creșteri economice bazată pe investiții de stat ca fiind tot un neo-liberalism, o politică aservită corporațiilor care fac afaceri cu statul.

Problema lor este însă aceeași. M-am uitat pe programul Demos și am văzut o grămada de măsuri sociale, dar nimic despre cum vor fi acestea făcute. Unele (precum, să zicem, creșterea pensiilor) se fac ușor. Dar altele presupun analize de la caz la caz pentru a vedea unde trebuie să ajungă banii și unde nu. Cine va face asta? Implict, statul. Ce glumă bună.

*

Pe scurt, și unii și alții vor să cheltuie banii statului, (aproape) nimeni nu explică cum va reforma statul. Semn prost pentru viitorul politicii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.