Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum servește Pilonul 2 interesele statului

Rumania Empresarial

România în care mă voi pensiona eu va fi o gerontocrație, sau aproape.

Se nasc din ce în ce mai puțini copii iar bătrânii trăiesc din ce în ce mai mult. Nu vom ajunge neapărat la o majoritate electorală de pensionari, dar problemele economice ale non-pensionarilor sunt variate. Unii se tem de șomaj, alții au salarii nesatisfăcătoare, alții au cheltuieli cu copii. Iar problemele non-pensionarilor nu depind decât parțial de stat. În schimb, pensionarii au o problemă economică principală, anume punctul de pensie. Punctul de pensie depinde de stat.

content-image

Cetățenii-lucrătorii nu vor avea nici  măcar puterea economică, concurând cu roboți și cu imigranți fără drept de vot. Fenomene de genul acesta se văd deja în Marea Britanie unde economia este susținută de sectorul financiar și de imigranți iar avuția naționala se împarte în favoarea pensionarilor mai mult decât pe vremuri. Într-o asemenea lume, Pilonul 1 de pensii este mai apetisant pentru pensionari decât Pilonul 2. Este adevărat, însă,  că o mărire nerezonabilă a pensiei de stat poate bloca întreaga economie - vom vorbi despre asta mai încolo.

Poziția apărătorilor pilonului 2 este contradictorie. Ei susțin că pensia depinde de mărimea forței de muncă dar, în același timp, ca  reacție la declarațiile lui premiului Tudose, au admis că decizia este politică. Dacă i-am lua la întrebări, probabil ar zice că decizia este politică, dar în anumite limite. Ceea ce este adevărat, doar că acele limite sunt pur psihologice. Sistemul de pensii este deja finanțat parțial de la buget și nu există semne că se va re-întoarce vreodată la un model unde este finanțat exclusiv de contribuțiile lucrătorilor.

Aritmetic, am putea plăti pensiile de la bugetul general sau dintr-un fond alimentat din TVA și alte taxe. Asta, însă, ar expune caracterul politic al deciziei și ar deschide o ușa periculoasă. Nu poți crește la infinit taxele pe muncă, căci apar efecte adverse. Dar, în bugetul general, pensionarii ar putea cere o felie din ce în ce mai mare. Astfel, iluzia unor pensii de stat legate absolut de dimensiunea forței de muncă apără sistemul de populism.

Când mă voi pensiona eu, această iluzie va fi fost de mult spulberată. Taxele pe muncă vor acoperi doar o fracție din pensie. Doar că, prin Pilonul 2, vom avea o nouă componentă "obiectivă" a pensiei. Statul susține preponderent și Pilonul 2, care investește în bună măsură în ... titluri de stat. Dar randamentele sunt fixate în trecut și depinde parțial de piață - asta le dă o aură obiectivă. De aceea, se va încerca să se țină în frâu puterea politică a pensionarilor prin ideologia existenței unor plafoane obiective ale cheltuielilor cu pensiile în totalul cheltuielilor bugetului consolidat.

Astfel, Pilonul 2 este o sursă de stabilitate. Merită efortul de a introduce un manager privat, cu comisioanele aferente, pentru ceea ce este preponderent o operație de propagandă? Nu știu. Dar știu sigur că Pilonul 2 nu ne va salva pensia. Aproape că aș spune ... dimpotrivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.