Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum şi-a marcat Liviu Dragnea teritoriul în 7 paşi

revista presei

Hotnews:

Primele gesturi si declaratii facute de Liviu Dragnea in calitate de presedinte - interimar al PSD  indica un politician preocupat de consolidarea noii pozitii, de subminarea fostului lider, Victor Ponta si de schimbarea totala a paradigmei... Cum si-a marcat, asadar, Dragnea teritoriul in cele cateva zile de la instalarea la comanda partidului? 1. A chemat Guvernul la ordine printr-o demonstratie de forta. Mai intai i-a solicitat premierului Ponta sa prezinte la partid proiectul rectificarii bugetare, apoi le-a trasat ministrilor sarcini, un cod de conduita, stabilind cand si ce anume sa comunice public. Prin aceste doua gesturi, Dragnea cauta sa distruga ultimele farame de autoritate de care ar mai putea uza Ponta in interiorul partidului in calitate de premier si sa preia de facto fraiele puterii... 2. S-a aratat dispus la colaborare si dialog cu presedintele Iohannis si cu opozitia. Dragnea a repetat in toate iesirile publice ca PSD va promova pentru prima data o armonizare intre cele trei palate - Guvern, Parlament, Presedintie. In acest fel, Dragnea arata ca a inteles nevoia de stabilitate politica, ceruta insistent de partenerii externi. Este un mesaj destinat cu precadere celor de afara... 3. S-a pozitionat corect fata de justitie. Cel putin declarativ, Dragnea a avut grija ca unul din primele mesaje sa atinga subiectul de maxim interes - justitia, linia rosie pe care Victor Ponta se arata dispus sa o calce in forta. Dragnea a cerut practic un fel de silenzio stampa, afirmand ca nu vrea sa vada politicieni vorbind despre justitie... 4. S-a aratat dispus la un compromis pe tema Codului Fiscal... 5. Dragnea insista cu ideea separarii functiei politice de cea administrativa, pe motiv ca prea multa putere concentrata intr-un singur om dauneaza si ca oricum, functia de premier si cea de lider de partid nu pot fi exercitate concomitent la fel de eficient. In realitate, cred ca Dragnea pregateste partidul de trecerea in opozitie. In plus, dupa caderea lui Ponta de la Guvern, trebuie sa justifice de ce  nu preia el functia de premier... 6. Reconstructia partidului. Dragnea a intrat, ca orice nou presedinte, in frenezia schimbarilor interne. Din modul in care le prezinta se intelege ca PSD era un partid in paragina, in care nimic nu mai functiona, liderii stateau inchisi in birouri rupti de realitate si de contactul cu oamenii, departamentele somau iar partidul, desi era condus de un tanar, pierduse contactul cu noua generatie... 7. De notat eforturile vizibile facute de noul presedinte interimar al PSD de a evita atitudinea aroganta care i-a consacrat pe Victor Ponta si Adrian Nastase. In antiteza, Dragnea face parada de originile sale de "baiat de la tara, crescut curat si sanatos", desi reputatia sa este de  fost baron local, cu o avere frumusica agonisita inclusiv pe seama statului, pe vremea cand era vataf pe mosia din Teleorman.

Evenimentul Zilei:

Unul dintre argumentele care au justificat majorarea salariilor demnitarilor înalţi este faptul că erau prea prost plătiţi şi că trebuie ca statul să le asigure un venit deasupra de pragul decenţei. Poate să fie o justificare, dacă vedeam până acum vreo scenă umilitoare în care ajunsese vreun demnitar din pricina veniturilor prea mici. Dacă vedeam vreo gaură jenantă în paltonul prezidenţial aruncat pe limuzină, era o justificare să-i mărim atât de mult salariul lui Klaus Iohannis. Dacă apărea Victor Ponta în vreun tabloid cu pantofii găuriţi sau dacă generalul Gabriel Oprea era surprins la coadă la covrigi cu mac, de un leu, pentru că nu îşi permite un mic dejun decent, acceptam că asta poate să fie o justificare care stă în picioare acum.Eu nu am văzut nici măcar vreun ministru care să expună măcar o secundă vreun efect umilitor al salariului „mic” plătit de statul român. E chiar pe dos. Demnitarii noştri expun o eleganţă care constant frizează luxul şi constant citim ştiri despre câte un accesoriu scump cu care s-a împopoţonat câte unul dintre ei... Adevărul este că oamenii aceştia chiar nu sunt în vreo situaţie umilitoare care să justifice o astfel de măsură.    Deci, despre ce vorbim? Dacă cineva l-a văzut vreodată pe vreund demnitar rupt în fund sau cu haina roasă în coate, îl rog să îmi spună şi mie, pentru că eu aşa ceva nu am văzut la demnitarii care acum şi-au triplat salariile, spunând că erau „indecent de mici”.

Ziarul Financiar:

Aeroportul internaţional Berlin Bran­den­burg Willy Brandt, un proiect de 6 miliarde de euro, ar fi trebuit să reprezinte un simbol al unităţii şi forţei germane şi să pună Berlinul pe harta europeană a celor mai importante noduri de transport din secolul XXI. Astăzi, proiectul nu este decât o gaură neagră în care dispar banii contribuabililor, o pată pe reputaţia Germaniei de ţară a ordinii, disciplinei şi eficienţei şi un motiv în plus care să le amintească politicienilor de la Berlin de ce nu ar trebui să le facă morală grecilor. Într-un articol cu titlul „În măruntaiele unei ruşini de 6 mld. euro pentru Germania“, revista Bloomberg Businessweek redă în detaliu istoria scandalului, a comediei şi a ambiţiilor care înconjoară megaproiectul. Piatra de temelie pentru aeroport a fost pusă în 2006, dar a devenit evident că proiectul este un fiasco total în 2011, când rezultatele testelor făcute la sistemul de prevenire a incendiilor i-a îngrozit pe specia­lişti. Unii senzori nu se activau deloc, alţii indicau sursa de foc în altă parte, iar canalele de evacuare a fumului erau ineficiente. Cablurile de înaltă tensiune erau montate lângă cele de date şi de încălzire. Mai grav, inspectorii au găsit că principala aerisire s-ar fi prăbuşit în cazuri mai grave.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.