Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum umilesc parlamentarii juristi DNA si ANI

COMISIE

Comisiile Juridice, atat cea din Senat cat si cea din Camera Deputatilor, par sa gaseasca noi si noi moduri de a umili DNA si ANI. Pentru a proteja imunitatea si mandatele parlamentarilor de anchetele procurorilor dar si de decicizii definitive ale instantelor, Comisiile Juridice gasesc noi si noi metode de a amana luarea unei decizii.

Cel mai inedit motiv gasit de Comisia Juridica din Senat a fost pentru a amana luarea unei decizii in cazul inceperii urmaririi penale pentru fostii ministrii Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu in dosarul Microsoft. Senatorii au cerut reprezentantilor Ministerului Justitiei sa numeroteze paginile din dosar si sa evidentieze cine anume si le asuma si daca sunt copii conforme cu realitatea. Astfel pentru niste chichite procedurale, dezbaterile si implicit decizia in cazul senatorilor s-a amanat cu mai bine de doua sapatamani.

Un nou incident a avut loc marti, de data aceasta in Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, care ar fi trebuit sa se pronunte pe arestarea preventiva a deputatilot Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor. De data aceasta procedura a fost amanata pentru ca Opozitia a sustinut ca nu s-a luat act inca de demisia lui Viorel Hrebenciuc si a dorit dezbaterea arestarii ambilor deputati. Puterea in schimb a considerat ca cererea formulata pentru ambii deputati nu mai poate fi dezbatuta tocmai pentru ca Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, iar procurorii ar trebui sa formuleze o nou cerere care sa il vizeze doar pe deputatul Ioan Adam. Cu alte cuvine - alta amanare, pentru alte chichite procedurale.

Acestea sunt doar cele mai recente cereri formulate de DNA care au fost amanate. Cererile ANI in schimb sufera amanari si mai mari. Mai mult decat atat, cererile ANI vin in urma unor decizii definitive si irevocabile ale instantei care i-a gasit atat pe senatorul Akos Mora cat si pe deputatul Stefan Bucur Stoica in stare de incompatibilitate. Ca urmare a acestor decizii Parlamentul ar trebui sa constate incetarea mandatului acestor demnitari. Insa Comisiile Juridice au amanat mult timp introducerea acestor cazuri pe ordinea de zi a sedintelor.

Dupa ce intr-un final Comisiile Juridice au dat un raport pe aceste cazuri a venit randul plenului sa amane introducerea acestora pe ordinea de zi. Astfel dupa mai bine de un an de cand instanta le-a constat icompatibilitatea celor doi parlamentari, ei isi exercita in continuare mandatele fara probleme.

Mai mult decat atat ANI a trimis o serie de adrese presedintelui Sentului Calin Popescu Tariceanu pe care il someaza sa ia masurile necesare pentru a aplica decizia instantei si a legii in cazul senatorului Akos Mora care potrivit acestora trebuie sa isi piarda mandatul. ANI a amenintat chiar cu sanctiuni penale daca nu duce la indeplinire decizia ICCJ. Presedintele Senatului a replicat ca nicio institutie a statului nu poate dicta Parlamentului ce sa faca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.