Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va ajuta Cioloș PNL-ul cu alegerile în două tururi

sah joc politic

Liberalii nu au renunțat la varianta privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Au acționat Guvernul în judecată în contencios administrativ, proces în cadrul căruia va ridica excepția de neconstituționalitate la Curtea Constituțională - vezi AICI documentul.

Procedura a fost declanșată. Următorul pas stă în pixul premierului Dacian Cioloş.

Legea contenciosului administrativ spune că, înainte de a ajunge în instanţă, reclamantul trebuie să trimită pârâtului o plângerea prealabilă, altfel spus, o cale de a ajunge la o înţelegere care să nu implice instanţa. Astfel, liberalii au trimis plângerea prealabilă la Guvern, în care îi cer premierului Dacian Cioloş să organizeze alegeri în două tururi de scutin, pentru ca primarii să fie cu adevărat reprezentativi - AICI

Însă răspunsul Guvernului - fie el pozitiv sau negativ- este mai puţin relevant. Cu adevărat important pentru liberali este rapiditatea cu care va răspunde Guvernul.

„Noi avem nevoie de un răspuns oficial al Guvernului ca să mergem în instanţă. Iar în instanţă ridicăm excepţie de neconstituţionalitate. Adică vom susţine că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională. Astfel, legea alegerilor locale va ajunge pe masa CCR şi, sperăm noi, va fi declarată neconstituţională“, a explicat, pentru Adevărul, un jurist al PNL.

Vezi și: Lovitura VICEVERSEI în Cazul judecătoarei Camelia Bogdan/ surse

Vezi și: O nouă grupare transpartinică se naște sub ochii DNA

Legea contenciosului administrativ dă posibilitatea Guvernului să răspundă în 30 de zile. „Aici e cheia. Dacă ar răspunde în câteva zile, pe noi ne-ar avantaja, pentru că am ajunge mai repede în instanţă. Aşa, dacă Cioloş aşteaptă până în ultima zi, pierdem timp preţios. Dar nici nu putem să facem presiuni, pentru că deja ne acuză lumea că suntem înţeleşi cu premierul. Vă spun sincer, nu există nicio înţelegere. Dacă era aşa, modifica Cioloş legea prin ordonanţă de urgenţă şi gata“, mai spun sursele citate.

Repede- repede, aşa cum poftesc liberalii, Guvernul nu poate răspunde. Premierul va solicita mai întâi un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi de la Ministerul de Interne. De ce? Pentru că AEP este instituţia care a propus data alegerilor şi, concomitent, a formulat hotărârea de Guvern prin care s-a oficializat calendarul electoral ( hotărâre pe care PNL o contestă). Iar Ministerul de Interne se ocupă de organizarea alegerilor. După ce va primi cele două opinii, premierul le poate răspunde liberalilor. E drept, poate grăbi puţin lucrurile sau poate trage de timp câteva zile, mai susțin cei de la Adevărul.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.