Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va fi AFECTATĂ România de victoria lui Donald Trump

time.com
donald trump

Proaspăta alegere a lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite nu e privită cu ochi buni de majoritatea oamenilor din afara granițelor Americii. Conform Hotnews, victoria republicanului ar putea avea repercursiuni importante și la adresa României.

Cu mult timp inainte, Donald Trump a atins un subiect fierbinte, reusind sa tinteasca un reflector nemilos asupra cheltuielilor de aparare ale SUA, in apararea altor tari si in sustinerea pozitiei globale a SUA. “Why should we pay for other people’s defence?” (“De ce sa plateasca America pentru apararea altora?”) este o intrebare care s-ar putea sa ni se intoarca in fata, inclusive in Romania. Am fost luati la intrebari ani de zile de NATO, in vremea cand cheltuielile noastre de aprarea erau in jurul a 1,3% din PIB, acum exista un consens politic pentru 2% din PIB ca nivel “normal”, adica a cinsprezecea parte din buget. Nu intamplator, simtind placile tectonice politice schimbate la Washington, ambasadorul american a reiterat idea chiar alaltaieri.

Acest lucru se poate traduce in viitor in reducerea amprentei pe Kogalniceanu si poate revenirea la un sistem de rotatie in loc de un sistem semi-parmanent, chiar daca baza de la Deveselu nu mai poate fi intoarsa din drum si chiar daca NATO va prelua, intr-un sistem interoperabil, utilizarea ei.

Chiar daca este cea mai de success alianta militara din istoria umanitatii, Trump a spus ca este pregatit sa lase pe dinafara statele care “nu platesc pentru propria aparare”.

Citeste si: Traian Băsescu anunță că posibila victorie a lui Trump e o LECȚIE pentru UE: 'E ANCHILOZATĂ'

In conditii de razboi hibrid si presiune ruseasca continua statele baltice, state ca Romania si Ungaria, chiar un stat cum e Turcia pot fie intra intr-o orbita ruseasca care sa le mentina apartenenta NATO dar sa faca bilateral diverse intelegeri economice separate – in cazul Turciei poate chiar militare – cu Moscova. O administratie Trump este probabil dispusa sa exercite mai putina presiune asupra Rusiei pentru Ucraina, iar disponibilitatea de a cheltui capital de influenta pentru o tara ca Moldova va scadea probabil vertiginos. Romania va fi granita catre un spatiu estic destul de ostil – lucru care presupune militarizarea Marii Negre, desi probabil si aici disponibilitatea de prezenta directa americana ar putea scadea.

Dupa Brexit, fortele eurocentrice vor fi la turatie maxima exact in momentul in care Brexitul va fi desavarsit – probabil peste 2-3 ani – iar administratia de la Washington va fi izolationista. Romania va avea de ales la un moment dat , in cel mai rau scenario, intre sustinerea Europei cu motor franco-german (cu toate beneficiile economice dar dezavantajele militare si strategice) si continuarea parteneriatului privilegiat cu SUA, in conditiile in care sunt din ce in ce mai putine state europene care fac acest lucru. Alianta Romania–Cehia-Polonia cu Marea Britanie in multe probleme de Securitate europeana nu va mai fi pur si simplu fezabila, insa Romania, cu toate dificultatile inerente, ar trebui sa mentina cu dintii toate liniile parteneriatului strategic semnat cu SUA.

Citeste si: Victor Ponta, reacție după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

Subsemnatul considera ca influenta in domeniul justitiei si anti-coruptiei , elevata de Victoria Neuland si de Hillary Clinton ca Secretar de Stat la nivel de problema de securitate nationala, a fost dramatica, vizibila si partial eficienta. Aici probabil va cadea cel mai dramatic accentul invers intr-o posibila administratie Trump, cam 6-9 luni dupa preluarea mandatului. Daca in momentul de fata ambasadorul Klemm este dispus sa fie un fel de laudator sef pentru DNA si Kovesi, este probabil ca Departamentul de Stat va fi mai ponderat in a-si largi sfera de preocupari dincolo de lucruri care sunt de interes imediat pentru securitatea Statelor Unite. Ca atare, instrumentarul diplomatic global este posibil sa fie schimbat si redus inclusiv ca amploare, concentrat mai agresiv pe obiective putine. Paradoxal acest lucru ar putea sa insemne si mai putine investitii – Trump a spus din capul locului ca va face o prioritate din incercarea de a intoarce investitiile marilor corporatii in SUA. Acest lucru ar insemna o atentie mai putina asupra justitiei din Romania si o atentie mai mare, de pilda, asupra atacurilor cyber asupra SUA de la hackerii din Romania (ganditi-va doar la celebrul Guccifer).

Exista un tip de votant Brexit – Trump care va naste miscari similare in Europa si probabil peste tot in lume. Profilul este un votant militant alb, ingrijorat de problema imigrantilor, cu o slujba sau cu o securitate economica amenintata, cu un scepticism adanc fata de tot ce inseamna guvern central.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.