Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va guverna Dragnea România?

fata tricolor

Este clar că Liviu Dragnea dorește să controleze îndeaproape Guvernul. Însuși președintele PSD a exprimat asta prin zeci de gesturi mai mult sau mai puțin subtile. Dar cum va exercita practic acest control? Desigur, premierul poate fi chemat la partid, într-o cameră discretă ferită de ochii presei. Dar controlul necesită informație și, în plus, Dragnea pare clar înclinat spre micro-management.

O modalitate de control poate fi a pune  în coasta titularilor de post oameni care să ii dubleze măcar parțial. Voi vorbi despre asta când voi ști mai multe.

Altă modalitate este revitalizarea unei practici de pe vremea lui Victor Ponta. Anume, ședința Coaliției de Guvernare. Mai jos descriu cum ar putea funcționa aceasta.

Cu o zi înainte de ședința Guvernului...

... Sorin Grindeanu NU va suna sau nu se va consulta în mod special cu Klaus Iohannis. (Prin comparație, Dacian Ciooș avea într-o vreme discuții informale cu Cotroceniul, discuții care precedau ședințele de Guvern.)

În dimineața ședinței de Guvern

... ar putea avea loc ședința Coaliției, ținută în sediul Guvernului. Din partea Guvernului ar participa premierul (desigur) împreună cu miniștri cheie ai Guvernului și/sau miniștri importanți pentru temele discutate.

PSD-ALDE este, spre deosebire de USL, o coaliție simplă, unde Dragnea are în mod clar ascendentul. Astfel, delegația PSD nu are nevoie să cuprindă politicieni cu putere în partid, lăsând loc lui președintelui PSD să își aducă oameni din comisia de monitorizare. Astfel, la ședința Coaliției se vor întâlni, în fapt, guvernul din umbră cu guvernul din lumină.

Pe vremea USL, când era clar că premierul conduce și partidul, ședințele Coaliției de atunci nu era vânate de presă. Acum ar putea fi altfel, publicațiile dorind să "demonstreze" puterea lui Dragnea. La nevoie, acesta va putea sta liniștit la partid lăsând cele două guverne să se înțeleagă între ele. Eventual va arbitra prin telefon.

Un semn al activității Coaliției de Guvernare...

... va fi întârzierea ședințelor de Guvern. Normal că nu poți începe evenimentul oficial până nu l-ai terminat pe cel ne-oficial, care contează cu adevărat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.