Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea MRU să revoluţioneze SIE

MRU

Serviciile de informaţii din România par să nu dea socoteală nimănui. Afirmaţia nu îi aparţine unei persoane oarecare, ci noului şef al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Pe baza enunţului formulat de MRU în discursul de după validarea de către Parlament, jurnalistul Ion Cristoiu se declară convins că noul director al SIE va revoluţiona Serviciul.

"Spre deosebire chiar de SRI, Serviciu care nu s-a preocupat în mandatul lui Traian Băsescu de imaginea de Serviciu deschis către societate, dar care dă semne în ultimul timp că trebuie să facă ceva în direcția deschiderii, altfel, la prima criză, riscă să aibă mari probleme cu opinia publică, SIE a rămas un Serviciu încremenit în imaginea de Securitate ceaușistă inutilă. SIE n-a făcut nici cel mai mic efort de a se adapta la exigențele moderne de deschidere către societate, de făurire a unei imagini de instituție utilă românilor, care plătesc taxe și impozite pentru ca SIE să-și poată desfășura activitatea.

Sub acest semn, m-au făcut să tresar aceste vorbe din Discursul lui MRU:

Aş vrea ca în noul meu mandat, doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, mai mult decât în mandatul anterior, să îmi conving colegii că doar împreună putem schimba percepţia păguboasă care planează asupra serviciilor speciale, care deşi autonome par să nu dea socoteală nimănui. Ipostazele, mandatele prin care am trecut, m-au făcut să înţeleg mai mult decât oricând că este nevoie de un nou cadru legislativ, de o nouă cultură a problematicii de securitate, de acoperirea diferenţelor de cunoaştere dintre comunitatea de profesionişti şi societatea românească în ansamblul ei.

Dacă înțeleg eu bine, MRU se angajează să schimbe relația dintre SIE și opinia publică, să aducă acest Serviciu de Intelligence din anii României lui Ceaușescu în anii României democrate.

Asta înseamnă – socotesc eu – că MRU n-a acceptat postul de la SIE, pentru a se pricopsi cu o sinecură, ci pentru a revoluționa percepția publică despre acest Serviciu – repet – despre care românii află doar cînd i se schimbă directorul.

Eu am încredere că MRU își va îndeplini angajamentul", scrie Cristoiu pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.