Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea Rusia să reînvie URSS-ul: 'Moscova are o centură de instabilitate în spaţiul ex-sovietic'

youtube
URSS

Rusia a înconjurat ţările vecine foste sovietice cu o "centură de instabilitate" în scopul de a le menţine pe orbita Moscovei, a declarat marţi reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Vladimir Elcenko, lansând un apel către Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană să nu evite să se implice în mod activ în rezolvarea acestor conflicte, relatează miercuri publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli în pagina sa electronică, potrivit agerpres.

"Eforturile UE şi-au demonstrat eficienţa în fosta Iugoslavie, unde - în pofida suferinţelor enorme, a numeroaselor victime şi atrocităţi monstruoase - toate conflictele au fost rezolvate. În spaţiul postsovietic, dimpotrivă, nu a fost soluţionat niciunul dintre conflicte. Mai mult, apar noi conflicte şi noi ameninţări la adresa păcii regionale", a afirmat Vladimir Elcenko la o reuniune a Consiliului de Securitate privind cooperarea cu Uniunea Europeană.

Blestem? Trei bărbaţi au fost ucişi de fulger în timp ce săpau un mormânt

"În ceea ce priveşte fosta Iugoslavie, succesul a fost atins datorită poziţiei puternice a comunităţii internaţionale şi a eforturilor sale coordonate, inclusiv din partea ONU şi UE. În plus, chiar dacă nu imediat, instigatorii şi provocatorii conflictelor au fost excluşi din procesul de luare a deciziilor în curs de soluţionare", a explicat diplomatul ucrainean, potrivit căruia situaţia din ţările din fosta Uniune Sovietică este diferită de scenariul iugoslav.

De la începutul anilor 1990, a spus el, Federaţia Rusă a adoptat aşa-numitul concept de "centură de instabilitate de-a lungul perimetrului frontierelor ruseşti".

"Rusia creează cu succes o 'instabilitate controlată' în multe ţări de-a lungul frontierelor sale pentru a le menţine pe orbita sa şi, ca în cazul Ucrainei, încearcă să prevină orice integrare în UE", a spus Elcenko, exprimându-şi speranţa că actuala situaţie nu este insurmontabilă.

Jurnalist francez, reținut în Turcia. Circumstanțele rămân neclare

Conflictele din spaţiul postsovietic pot fi rezolvate eficient, a insistat el, îndemnând ONU şi UE să se implice într-un mod mai activ în soluţionarea lor.

Patru conflicte îngheţate nu şi-au găsit până astăzi rezolvarea în fostul spaţiu sovietic: Nagorno-Karabah (Azerbaidjan), Abhazia şi Osetia de Sud (Georgia), Transnistria (Republica Moldova). Acestora li se adaugă conflictul din Donbas, regiune carboniferă din estul Ucrainei, unde rebeli separatişti proruşi, sprijiniţi de Moscova, luptă împotriva armatei ucrainene din aprilie 2014. Mai mult, în martie acelaşi an, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum, care nu a fost recunoscut de Kiev şi comunitatea internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.