Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cumințenia Pământului a adus DATORII statului: Apel IMPORTANT făcut de marii artiști care au donat

Cumintenia Pamântului

Cei peste 100.000 de români care au donat bani pentru cumpărarea operei lui Brâncuşi - Cuminţenia Pământului - nu îşi pot primi banii înapoi. Ministerul Culturii reclamă lipsuri legislative şi de buget, deşi totul părea rezolvat printr-o hotărâre de guvern. Statul păstrează deocamdată în conturi 1,2 milioane de euro şi caută alţi bani în plus pentru comisioane bancare şi diferenţa de curs valutar.

Banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului au rămas în continuare statului, deşi o hotărâre a Guvernului Cioloş din decembrie anul trecut preciza clar că cele 1,27 de milioane de euro vor fi restituite. Niciunul dintre cei peste 100.000 de donatori nu au nicio veste despre banii lor. Marele actor Victor Rebengiuc, care a apărut şi în campania de promovare a subscripţiei publice, a donat 5.000 de lei.

Citește și: Cunoscut personaj, mărturii explozive despre noaptea alegerilor din 2009 - VIDEO

"E vorba de nişte bani care sunt ai noştri, ai fiecăruia dintre cei care i-am donat, şi evident că, dacă scopul nu mai există, ar trebui să ni se restituie banii", a declarat Victor Rebengiuc.

"Nu s-a făcut nimic pentru a face posibilă această recuperare. Pur şi simplu oamenii au fost ignoraţi. Toţi cei care au donat sunt victime", a spus și criticul de artă Pavel Șușară.

Reprezentaţii Ministerului Culturii au explicat, în exclusivitate pentru TVR, de ce nu pot restitui banii: în buget nu există şi fondurile pentru plata comisioanelor bancare şi a diferenţei de curs valutar pentru tranzacţiile de restituire. Situaţia se poate rezolva uşor prin rectificare bugetară.

"Nu ştim dacă au avut în vedere o bombă cu ceas aruncată pentru noul guvern în 2017. Cert este că avem o hotărâre de guvern din 2016 ce, până în momentul de faţă, se pare că nu produce niciun fel de efect juridic, deşi ea are toate elementele ce ar trebui să conducă la restituirea sumelor de bani", a spus avocatul Adrian Cuculis.

"O campanie de solidarizare naţională care începe cu o păcăleală de tipul acesta, pentru că nu poate fi luată altfel această farsă în care a fost atras cetăţeanul, nu are cum să fie repetată şi cu un alt prilej", a mai spus Pavel Șușară.

Termenul final stabilit de Guvern pentru restituirea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului este 31 decembrie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.