Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cumpănașu: 'CNMR susține investițiile pentru crearea de oportunități ca românii să continue să trăiască în Harghita și Covasna'

www.agerpres.ro

Coaliția Națională pentru Modernizarea României susține "cu toată forța" investițiile și preocuparea față de Harghita și Covasna, astfel încât să poată fi create oportunități ca românii să continue să trăiască în acele județe, a afirmat sâmbătă președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

"Susținem cu toată forța investițiile și preocuparea față de Harghita și Covasna, care sunt cele mai văduvite și cu riscul cel mai mare. Acolo populația română va dispărea în medie de 5 — 10 ani, sunt între 10 și 20% în acest moment, îmbătrânită, iar CNMR, din acest punct de vedere, va încerca să meargă pe ideea de încurajare a investițiilor private sau de stat, astfel încât să putem să creăm oportunități pentru etnicii români să continue să trăiască acolo. (...) Atâta timp cât o națiune e definită prin limbă, teritoriu și populație, în momentul în care va dispărea populația și limba, din păcate, pentru că etnicii maghiari nu o folosesc deloc, va rămâne doar teritoriul ca parte componentă a unei națiuni. Va fi foarte greu de combătut, în măsura în care nu ne batem acum să rămână măcar cei care sunt acum, cei 10 — 20% etnici români, (va fi — n.r.) foarte greu de combătut această dorință de autonomie", a spus Cumpănașu, potrivit Agerpres.

Citește și: Taxa de solidaritate, o enigmă și pentru miniștri. Şeful fondurilor europene: 'Nu am înțeles...'

La Ședința națională a CNMR de sâmbătă, el a opinat că ar putea fi "foarte multe tulburări, pe modelul Cataloniei" în Harghita și Covasna.

"În Harghita și Covasna eu sunt absolut convins că acești oameni vor merge pe aceasta, există toate semnalele, declarațiile lui Hunor, lui Tokes, lui Orban, acțiunile lor merg spre ideea de autodeterminare, nu spre autonomie și în măsura în care statul român nu se implică, noi, cetățenii obișnuiți nu ne implicăm, cetățenii (români din Harghita și Covasna — n.r.) vor dispărea de acolo încet-încet, vor rămâne foarte puțini și atunci justificarea apartenenței la statul român va fi una foarte slabă și atunci trebuie să facem tot ce putem (...) pentru a avea cât mai mulți etnici români acolo. (...) Ungaria nu poate să și le alipească, pentru că sunt centrul Romaniei, dar pot să creeze foarte multe tulburări, pe modelul Cataloniei, pot să destabilizeze România prin demonstrații de stradă, de exemplu, pot să își autoproclame niște guverne, cum au făcut cei din Catalonia", a susținut Cumpănașu.

El a criticat și "atitudinea șovină a liderilor PPMT". "Un alt plan pe care vom merge va fi de combatere a atitudinii șovine a liderilor PPMT. (...) Aceste declarații fac foarte mult rău relațiilor româno-maghiare, cele care vizează nerecunoașterea limbii române, nerecunoașterea Zilei Naționale, foarte multe declarații făcute recent, inclusiv legate de istorie, de momentul 1 Decembrie 1918, toate acestea vor fi combătute și în perioada următoare, poate chiar până la sfârșitul anului, va fi prima deplasare, dar cu siguranță în 2018 vom face mai multe deplasări, sute de membri ai CNMR se vor deplasa în Harghita și Covasna, cu tricolorul, cât se poate de pașnic și de liniștit, pentru a da un semnal că România ține la aceste teritorii și pentru a da un semnal și politicienilor să se uite cu mai multă atenție. Vom merge acolo să stăm, să ne plimbăm, să mâncăm... (...) Dincolo de partea turistică, vom da și un semnal foarte clar că etnicii români din aceste zone nu sunt singuri, ci suntem alături de ei", a precizat Cumpănașu, care a menționat că CNMR susține retragerea Ordinului Național "Steaua României" președintelui UDMR, Kelemen Hunor, "pentru jignirea poporului român, pentru nerecunoașterea Zilei Naționale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.