Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curajul moldovenilor

big-republica-moldova-sarbatoreste-22-de-ani-de-independenta

Republica Moldova a dat dovadă de mult curaj în ultima vreme și a dovedit că statul moldovean joacă puternic apărându-și demnitatea și suveranitatea. Chiar dacă numai o parte a instituțiilor și-au asumat acest rol, Parlamentul și Guvernul, chiar dacă Președintele Dodon a avut o poziție total contrară interesului național, este de salutat și de apreciat faptul că cele două instituții menționate și-au făcut treaba și nu au tăcut în fața gesturilor de agresiune venite din partea Federației Ruse.

Când un stat puternic reacționează la gesturile de agresiune ale Rusiei, este deja un lucru normal. Când o țară mică, precum Moldova, reacționează și reușește să capteze atenția opiniei publice internaționale, avem deja un eveniment.

Moldova a reușit să arate întregii lumi că nu se lasă călcată în picioare și că cere respectul cuvenit. Trei evenimente importante  s-au petrecut în ultima vreme, care nu pot fi trecute cu vederea și  creează un precedent pentru politica externă a Moldovei.

1) Nota de protest semnată de premierul Filip și Adrian Candu, speakerul Parlamentului.

2) Devoalarea spionului moldovean care se afla în slujba Rusiei

3) Refuzul de a participa la întâlnirea CSI

Nota de protest semnată de aceștia cu privire la tratamentul de care ”beneficiază” oficialii moldoveni când sunt în vizită pe teritoriul rus a fost un gest perfect justificat. Autoritățile ruse au ajuns să calce în picioare dreptul internațional,  regulile diplomatice și să hăituiască pur și simplu reprezentanții unui stat.

De unde a pornit totul?  Există o legătură de cauzalitate,  totul este strâns legat de dezvăluirile scandalului Laundromat. Practic, dezvăluirile făcute de autoritățile de peste Prut cu privire la spălarea a 22 de miliarde de euro prin băncile moldovene au atras furia FSB-ului. Un stat mic, cu o capacitate totuși redusă de acțiune, în raport cu Federația Rusă, reușește să arate întregii lumi modul de acțiune al autorităților ruse. Cum se spală banii care după aceea ajung să finanțeze diverse afaceri. Putem afla într-un final, și nu cred că este departe acest moment, cum banii spălați ajung în cele din urmă în războiul informațional pe care îl poartă Rusia cu Europa și SUA.

Kremlinul a reacționat în cele din urmă. Greu de crezut ce afirmă Dimitri Peskov, secretarul Președenției Federației Ruse: „Nu putem spune nimic, pentru că nu avem informații”.

Dacă autoritățile politice nu știu nimic despre aceste miliarde (greu de crezut), atunci trebuie să cadă capetele conducerii FSB-ului, a consilierului prezidențial pe securitate, a ministrului de interne. Ar trebui să fie un adevărat cutremur în administrația Putin-Medvedev.

Vom vedea exact care va fi continuarea acestui scandal, până atunci trebuie apreciat gestul autorităților moldovene care au avut puterea să scoată adevărul la iveală, să găsească toate ițele și să dezvăluie modul în care au fost spălate miliardele.

Devoalarea spionului moldovean care se afla în slujba Rusiei a picat ca un trăsnet. Arestarea lui Bolboceanu, în flagrant delict, în timp ce își făcea meseria pentru care era plătit de FSB și informarea presei despre acest lucru reprezintă încă un semnal pe care a dorit să îl dea Chișinăul, Moscovei. Este cunoscut faptul că spionii  descoperiți ori sunt folosiți pentru intoxicarea adversarului, ori sunt scoși din joc fără scandal public. Faptul că s-a procedat în acest mod ne arată că liderii de la Chișinău au dorit să ”dea încă o notă de protest”, să transmită un nou avertisment autorităților ruse.

Refuzul de a participa la lucrările CSI. Adrian Candu a anunțat azi: „După cum ştiţi săptămâna viitoare sunt organizate mai multe evenimente legate de şedinţele plenare a Adunării Parlamentare a CSI. Luând în considerare nota diplomatică transmisă Rusiei, acele abuzuri din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni, care sunt menţionate în notă, dar şi dicuţiile avute cu autorităţile ruse, sunt unele mesaje pozitive care vin din Rusia, pe diverse căi. De menţionat că autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse examinează cu atenţie nota de protest, însă cu toate acestea nu avem un răspuns oficial din partea Rusiei. De aceea, delegaţia Republicii Moldova nu va participa la şedinţele Adunării Parlamentare a Comunității Statelor Independente".

Decizia de azi ne arată depășirea unui nou prag. La început a fost nota de protest, acum, decizia simbolică de a nu participa la un forum regional care are drept scop buna cooperare a țărilor care fac parte din CSI.

Curajul autorităților moldovene de a-și apăra demnitatea, suveranitatea și cererea acestora de a fi tratați corect de către autoritățile Federației Ruse este un pas înainte în consolidarea statalității. De asemenea, se creează un precedent bun, iar politicienii care se vor perinda pe la conducerea Moldovei vor trebui să țină cont de actele politice și de stat făcute de predecesorii lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.