Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională dă de pământ cu pensiile primarilor

ccr

Curtea Constituţională a României a luat miercuri în discuţie sesizarea cu privire la legea pensiilor speciale pentru primar. Judecătorii cnstituţionali au decis că legea care le dă primarilor pensii speciale este neconstituţională! Decizia a fost luată în unanimitate.

"Nu se spune dacă această sumă care se acordă este pensie, este, indemnizaţie, este salariu, este un cadou. Nu se spune în lege nicăieri. Legile trebuie să fie clare. Se încalcă aceste aspecte. E o problemă de inegalitate, pentru că unii aleşi, alţii nu primesc. Trebuie să se indice sursa de finanţare", a declarat, la finalul şedinţei, Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

***

Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene - Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. 

Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create. 

"În forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. (...) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat", arăta Guvernul.

Vezi şi: Zegrean dezvăluie efectul pervers al pensiilor speciale pentru primari

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.