Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituțională îl fierbe în continuare pe Liviu Dragnea

CCR

Judecătorii Curții Constituționale au luat, marți, în discuție sesizarea Avocatului Poporului pe Legea 90/2000, cea care nu permite celor cu probleme penale să facă parte din Guvern. Judecătorii CCR au decis amânarea discuţiilor pentru data de 4 aprilie.

Surse din cadrul Curții Constituționale susțin că în timpul dezbaterilor dintre judecători au apărut mai multe probleme de drept, asupra cărora părerile erau împărțite și fiecare judecător are dreptul să își lămurească aceste probleme, înainte de a enunța o decizie. Acesta ar fi motivul pentru care avem o nouă amânare, pentru data de 4 aprilie.

Judecătorii Curții Constituționale au mai luat în discuție această sesizare a Avocatului Poporului pe data de 7 martie, dar atunci au decis să amâne.

În 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate. 

Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat". 

În vederea efectuării analizei de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului a examinat ansamblul reglementărilor referitoare la condiţiile de ocupare a funcţiilor şi demnităţilor publice din cadrul celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale - legislativă, executivă şi judecătorească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.