Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională l-a scos basma curată pe Ponta

judecator CCR

Curtea Constituţională a României a discutat miercuri sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

În urma deliberărilor, judecătorii constituţionali au decis să respingă sesizarea PNL, iar Victor Ponta rămâne cu imunitatea parlamentară.

Vezi AICI sesizarea PNL! (.pdf)!

Argumentele PNL:

Pe 10 iulie, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că sesizarea transmisă CCR este semnată de 105 deputaţi liberali. 

"105 deputaţi ai PNL şi-au exercitat dreptul constituţional prevăzut în articolul 146 din Constituţie şi au atacat, la CCR, Regulamentul Camerei Deputaţilor, articolul 157, alineatul 7, şi hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 53, din 9 iunie, privitoare la Victor Ponta", a spus Orban. 

El a precizat că procedura de dezbatere şi de vot a cererii de începere a urmăririi penale împotriva unui membru sau a unui fost membru al Guvernului încalcă grav mai multe prevederi constituţionale. 

"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputaţilor nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci votează, în baza raportului comisiei, proiectul de hotărâre iniţiat de Comisia juridică", a arătat Orban, precizând că astfel nu se votează cererea procurorului general.

El a susţinut că un vot în plen împotriva proiectului de hotărâre al Comisiei juridice nu înseamnă adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotărâre şi retrimiterea la comisie. 

Orban a punctat că sesizarea PNL vizează şi hotărârea Camerei privind respingerea cererii de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta. 

El a considerat, în context, că sunt încălcate prevederi constituţionale importante, respectiv articolul 109, care stipulează că numai Camera Deputaţilor poate să ceară urmărirea penală, articolul 16, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este mai presus de lege, şi articolul 124 privind împiedicarea înfăptuirii justiţiei. 

"Astăzi, din cauza acestui regulament, Camera Deputaţilor nu poate să ceară urmărirea penală a niciunui membru al Guvernului şi a niciunui fost membru al Guvernului dacă în Comisia juridică există o majoritate care nu susţine această cerere de urmărire penală", a afirmat Orban. 

Ludovic Orban a mai spus că, în cazul în care CCR acceptă sesizarea PNL, votul în privinţa cererii de începere a urmăririi penale referitoare la Victor Ponta ar trebui să fie reluat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.