Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutia Pandorei, deschisă în USR. Răzbunarea filialelor pro-Cioloș.

Inquam Photos / Octav Ganea
USR

Planurile lui Nicușor  Dan  de a-și asigura conducerea partidului  pe care l-a  fondat și după viitorul Congres nu mai sunt  atât de sigure pe cât și-ar dori.  A reușit să descurajeze  intențiile  fostului premier Dacian Cioloș de intrare în USR,  dar acum  plătește  prețul.  Filialele  pro-Cioloș pregătesc contraofensiva pentru a-i face lui Nicușor Dan cât mai inconfortabil drumul spre un nou mandat  de președinte de partid.

VIDEO Reacție din PSD: 'Dacă partidul susține ce a zis ministrul Justiției, voi demisiona'

Dacian Cioloș a  spus nu  invitației   formulate  cu jumătate de gură de actuala conducere USR, cedând  în jocul nervilor premeditat de Nicușor Dan. Există însă și un revers  al medaliei strategiei actualului lider USR. Cu pericolul  unui  contracandidat din exterior înlăturat la viitorul Congres, Nicușr Dan s-ar putea trezi cu un  rival și mai puternic în interior, susținut de zecile de fililiale județene  pro-Cioloș a căror voință a  ignorat-o.

Peste 30 de lideri de filiale, cei care au susținut intrarea  lui Dacian Cioloș în partid  și  au cerut șefului USR să negocieze în acest sens cu fostul premier,  sunt deciși  acum să identifice  contracandidatul  ideal, numai pentru  a nu-l vedea pe Nicușor Dan și stilul său de conducere impunându-se la Congres, susțin surse din USR.

„A făcut tot ce  i-a stat în putiință  să  ne  descurajeze și să ne determine să  dăm deoparte  varianta Cioloș, iar  când s-a  confruntat  cu cererile noastre în cadru statutar, a ales să se  comporte ca un autocrat. Da, e fondator și  partidul  îi datorează locul pe care îl  are acum, dar nu poți să te folosești de asta ca să ingori democrația internă de  partid. Dacă o majoritate decide o cale de acțiune,  este  obligația  ta ca președinte  de partid și garant  al acestei democrații interne,  să o respecți și să transpui voința ei în realitate. Altfel, cu  ce  suntem mai buni, mai deosebiți de cei din PSD și PNL?",  ne-au declarat sursele citate.

Începe Operațiunea Primăvara română. Contraatacul procurorilor

Cu  varianta Cioloș abandonată,  liderii de filiale s-au regrupat însă  și și-au îndreptat eforturile spre  Clotilde Armand. Din prietenă, acum adversar al actualei conduceri,  Clotilde Armand riscă excluderea ei din partid  dacă Nicușor  Dan se va vedea  reconfirmat la Congres ca președinte de partid.

Deja, Nicușor  Dan, prin apropiații săi,  i-a dejucat plnurile de a deveni lider la filiala de Sector 1. La începutul lui martie, Clotilde Armand a încercat să determine filiala USR Sector 1 să organizeze alegeri interne cât mai curând, în speranța că îl va putea detrona pe actualul președinte, Florin Cobzac. Ea a propus organizarea de alegeri pentru conducerea filialei în weekend-ul 1-2 aprilie, însă biroul local a stabilit că alegerile vor avea loc după congresul USR de la Cluj, din perioada 12-14 mai.

În aceste condiții, bătălia decisivă pentru Clotilde Armand s-ar putea muta la Congres. Asta  dacă va  accepta  oferta  celor 30-35 de  lideri de filiale de a deveni candidat la șefia partidului și oponentul deschis al lui Nicușor Dan, care  văd însă în ea  doar  o etapă intermediară prin care să-l aducă pe fostul premier în partid, dacă nu anul acesta,  atunci anul viitor. Potrivit  surselor citate,   Armand  nu a dat  încă  un răspuns  clar la  oferta primită. Dacă va refuza, nu este  exclus ca useriștii să se reorienteze spre fostul ministru, Cristian Ghinea, actual deputat, chiar dacă acesta nu beneficiază de notorietatea și de  popularitatea colegei sale de partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.