Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în UNPR: Steriu, dezarmat. Zestrea săracă cu care se va alege PNL în urma noului mariaj

Valeriu Steriu

Partizanii fuziunii cu PNL din UNPR riscă să  nu mai aibă ce oferi pe masa negocierilor.  Cu fostul lider UNPR Gabriel Oprea printre principalii adversari ai unei alianțe sau fuziuni cu liberalii, Valeriu Steriu s-a trezit că promisiunile făcute  potențialilor parteneri, majorități locale în unele județe și  sprijin pentru crearea  uneia  parlamentare ăn toamnă, nu ar mai putea  fi onorate.  Cu propriul partid  facturat, Steriu se vede  neputincios în fața noii tactici pe care PSD o va  pune în practică până în toamnă.

Din nevoia  liberalilor de a nu mai rămâne izolați pe scena politică, negocierile cu UNPR au fost considerate ca o necesitate. Doar că desfășurarea tratativelor s-a dovedit a fi complicată de  criterile de integritate liberale  pe care conducerea acestui partid  vrea să le folosească pentru a  scăpa de progresiștii cu probleme, precum Gabriel Oprea, Neculai Onțanu sau Șerban Mihăilescu.

Instrumentul prin care liberalii au  încercat să-și repare imaginea  șifonată de DNA are însă efect de   bumerang în  negocierile cu UNPR.  Social-democrații au sesizat această vulnerabilitate și caută să se folosească de ea pentru a  hrăni  senzația de nesiguranță în  rândurile parlamentarilor progresiști și a-i înregimenta  la bucată, unul  câte  unul. "În momentul în care intri în politică, te mânjești.  Nu poți sta  deoparte și să lași trenul să treacă  pe lângă tine. Mâine s-ar putea să fii out. Toată lumea caută siguranța unui nou mandat, un viitor în politică, nu să fie măsurat  cu șublerul la integritate", ne-a comentat un vicepreședinte social-democrat  actuala situație, făcând  aluzie și la apetitul DNA pentru politicieni.

Ori în UNPR  sunt  mulți parlamentari și aleși locali care nu corespund criteriilor atât de mult invocate de liberali și care se  simt deja  excluși din marele joc. O parte din aceștia i-au făcut deja  cunoscut lui Steriu și oamenilor săi că nu vor semna  pentru fuziunea  cu PNL și că mai degrabă ar face pasul spre PNL, fie  intrând în acest partid, fie colaborând  cu repezentanții  social-democrați din teritoriu pentru  a nu-și pierde  mandatele obținute  la  ultimele  alegeri locale.

În aceste  condiții, Steriu nu poate  oferi garanții liberalilor  că  tot partidul îl  va urma, cu atât mai mult bruma de aleși locali pe care liberalii se bazează pentru a face unele majorități în județe, cum este cazul Consiliilor  Județene Caraș Severin, Marmureș și Timiș. Printre cei care se opun și dă  apă la moară acestor intenții de migrații în rândurile aleșilor UNPR se  află și fostul lider UNPR, Gabriel Oprea, susțin  surse  din interiorul partidului.

Fondatorul UNPR nu vrea  să dea pe mâna liberalilor propria sa creație, iar el să rămână la poarta   fuziunii  fluierând a  pagubă. "Steriu s-a desprins de mentorul său. Din simplu executant al ordinelor acestuia, acum încearcă să cânte  propria-i melodie", susțin sursele citate.

Doar că muzica   susurată de Steriu în urechile  propriilor colegi nu are același ecou  cu cea cântată deja de  social-democratul Liviu Dragnea. În ciuda faptului că actula conducere UNPR reclamă încălcarea protocolului de către PSD, prin racolarea de parlamentari, tocmai acest gest are priză la   deputații și senatorii progresiști care nu au părăsit încă partidul.

În ultima perioadă, 12  parlamentari UNPR au fost recrutați de oamenii lui Dragnea. Steriu nu mai dispune  acum decât de 42-43 parlamentari, iar Dragnea nu dă semne că a spus stop acestei  politici de   luare a  oamenilor  la bucată.

"Spun deja mulţi parlamentari UNPR că nu sunt mulţumiţi de această trecere bruscă a UNPR în barca PNL-ului şi nu sunt dornici să urmeze această cale şi probabil că vor să rămână în zona de stânga. Nu ştiu dacă vin la noi sau pleacă din UNPR, dar vor să voteze totuşi tot în felul în care au votat până acum, sunt oameni care nu pot într-o noapte să treacă de pe stânga pe dreapta .(...) Este posibil şi un sfert, şi jumătate, este posibil şi nimic, sau foarte mulţi. Eu spun că majoritatea sunt foarte supăraţi cu excepţia a doi - trei pentru care de fapt s-a făcut toată negocierea, pentru ceilalţi e o mare păcăleală - dl Steriu şi încă doi - trei apropiaţi. (...) în rest, sănătate",  a susținut recent liderul PSD.

Dacă trendul  hemoragiei  parlamentarilor UNPR va  continua spre PSD, liberalii se tem că majoritatea mult  visată în toamnă va  rămâne  doar un deziderat prea îndepărtat. Singura   consolare pentru ei ar fi   obținerea   majorității  în  Consiliul General al Capitalei, acolo unde UNPR poate face  jocurile cu cei trei consilieri generali pe care-i deține, chiar dacă la București a candidat pe liste comune cu PSD. Din cei 55 de consilieri, PSD  deține doar 21 de mandaate, la care mai poate aduna  cele 4 ale ALDE. Total insuficient în ecuația de putere,  o situație în care PSD se av  vedea  silit să negocieze, fără prea mulți sorți de izbândă cu USB, formaţiunea lui Nicuşor Dan, sau cu PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.