Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR PUTERNIC în Myanmar: Oameni MORȚI și zeci de temple DISTRUSE / FOTO & VIDEO

twitter.com
templu cutremur

Autorităţile de la Myanmar evaluează pagubele materiale produse de cutremurul de 6,8 grade pe Richter care a afectat miercuri regiunea şi în care trei persoane şi-au pierdut viaţa, arată AFP. Seismul a produs pagube majore la zeci de pagode din vechiul oraş Bagan şi a distrus numeroase obiective turistice de o mare semnificaţie istorică, informează agerpres.ro

Bagan numără peste 2.500 de pagode şi temple budiste construite între secolele X şi XIV pe care Myanmar speră să le includă în patrimoniul mondial al UNESCO. Echipe de ingineri şi de arhitecţi au fost trimise de autorităţi să evalueze pagubele produse la aproape 200 de pagode importante.

AVERTISMENT pentru TURIȘTI: Bacterii periculoase în Marea Neagră


''Mai întâi, trebuie să înţelegem amploarea pagubelor'', a declarat Arkar Kyaw, director adjunct în cadrul Ministerului Culturii. ''Apoi vom întocmi un plan de reabilitare", a explicat el adăugând că guvernul lucrează în colaborare cu UNESCO. Joi, 185 de pagode sau temple budiste puternic afectate de cutremur au fost interzise accesului vizitatorilor, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului. 

Lăcaşurile de cult, multe dintre ele vechi de circa o mie de ani, sunt atracţia principală pentru turiştii care se adună cu sutele în Myanmar, după ce ţara a scăpat de sub conducerea militară. De-a lungul veacurilor, monumentele din Bagan au supravieţuit războaielor, cutremurelor şi arşiţei. În perioada de glorie, între secolele IX şi XIII, oraşul a fost capitala unui regat puternic şi unul dintre cele mai importante centre culturale din Asia.

Tudor Chirilă, atac la PSD: Un șpăgar ordinar! Ne merităm soarta


''Este sfâşietor'', a declarat Tin Hla Oo, administrator al pagodei de trei etaje Htilominlo, care a fost puternic afectată de seism, mai arată AFP. ''Suferim pentru că este o mare pierdere, pentru că aceste monumente sunt nepreţuite''. Două femei şi un bărbat au murit în regiunea Magway în urma cutremurului puternic, ale cărui unde de şoc s-au simţit până în capitala thailandeză Bangkok şi în Calcutta (India). 

Epicentrul seismului a fost localizat la 84,1 de kilometri adâncime şi la 25 de kilometri vest de localitatea Chauk, un oraş portuar de pe râul Irrawaddy, cu o populaţie de 180.000 de persoane şi situată la 173 de kilometri nord-est de capitala Naipyidaw. În luna aprilie, un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în nord-vestul ţării, fără să facă victime. Şi seismul respectiv a fost simţit în India, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.