Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă PNL e în opoziție fără să aibă voie să facă opoziție, cine e la guvernare?

În condițiile în care PSD are un vicepremier plus câțiva miniștri se poate spune că avem o coaliție de guvernare Iohannis-PSD. Iar alegerile locale și parlamentare vor fi organizate de ministerul condus de pesedistul Vasile Dâncu. Liberalii sunt, le place sau nu, în opoziție fără însă a putea face opoziție. Nu vor putea ataca guvernul și nu vor putea profita electoral de statutul de opoziție. Mai ales că acest guvern nu este asumat de PSD și este asociat mai degrabă cu Iohannis și PNL.

Astfel, PNL va combina dezavantajele opoziției cu dezavantajele puterii. Este asociat guvernului și lui Iohannis, nu poate ataca guvernul pentru a câștiga puncte electorale dar nu are nicio pârghie a puterii. PSD, în schimb, are cel mai important minister din punct de vedere electoral: ministerului dezvoltării și internelor. PSD organizează alegerile și împarte resursele pentru administrația locală în an de alegeri locale și parlamentare.

Cu Dâncu vârf de lance, PSD iese din zona conservatorismului nefrecventabil și scapă de imensul handicap strategic care l-au făcut să piardă trei scrutinuri prezidențiale consecutive. În același timp, cu Dâncu în prim planul PSD, Iohannis însuși se poate asocia mult mai ușor cu PSD-ul.

În toată scenografia asta PNL e preș de șters picioarele. Este foarte posibil ca Iohannis să aplice rețeta pe care Băsescu a aplicat-o la vremea lui PDL-ului: vă dau guvernarea (sau v-o flutur pe la nas) dar vreau controlul total al partidului. Spre deosebire de Iohannis însă, Băsescu era locomotivă electorală a partidului și se implica electoral pentru PDL chiar dacă public ataca partidul în numele camarilei sale. Iohannis nu pare dispus să se asocieze cu PNL dar nici nu pare dispus să lase partidul liber.

PS. De remarcat tăcerea societății civile referitoare la vizita președintelui Parlamentului rus la București (vizită aranjată de guvernul României) și la plagiatul Doctorului Tobă. Dar fiecare societate civilă are un preț.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.