Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș dă șah PSD

puterea.ro
dacian ciolos

Premierul Dacian Cioloș dă un mic șah celor de la PSD, chiar dacă jocul făcut de liberali și de Guvern este la limita legii. PNL i-a cerut premierului să dea o Ordonanță de Urgență pentru ca românii din diaspora să se poată înscrie online pentru a vota la alegerile parlamentare.

Premierul a fost de acord, chiar dacă avem recomandările Comisiei de la Veneția și decizia Curții Constituționale care ne spun să nu modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. De asemenea, Constituția României prevede faptul că ”sistemul electoral se reglementează prin legi organice”.

Vezi şi: Schimbări la votul prin corespondență. Diaspora se poate înscrie ONLINE pe liste

"În perioada următoare până la mijlocul lunii august să punem în dezbatere proiectul de ordonanţă de urgenţă pe care să îl adoptăm cand Parlamentul revine din vacanta sa ne putem pregati în conditii bune pentru alegeri", a spus Dacian Cioloș, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Față de acest joc, fiecare parte are propria opinie. Președintele Comisiei Juridice din Senat, Cătălin Boboc (PNL), susține că modificarea poate fi efectuată de Guvern, pentru că nu intră în sfera legilor organice.

”Caracterul acestor modiicări nu intră în sfera legilor organice. Este o chestiune mai degrabă de procedură, decât de modificare a fondului legii, tocmai de aceea o astfel de modificare se poate face”, a declarat Boboc, pentru STIRIPESURSE.RO.

Citește și: Victor Ponta, întrebări cu implicaţii penale pentru Guvernul Cioloş

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, membru în comisia Juridică și vicepreședinte al Senatului,  ne-a explicat că acest joc al Guvernului este la limită și o astfel de modificare poate fi interpretată ca o încălcare a Constituției de către Executiv.

Există tendința în ultima perioadă la Guvernul tehnocrat și constatăm că se modifică tot mai des legi organice, Coduri etc. prin Ordonanțe de Urgență

Când am mers în fața Comisiei de la Veneția, pentru modifiarea Consituției, una dintre problemele ridicate a fost tocmai acest lucru: să limităm cât de mult se poate această avalanșă de Ordonanțe de Urgență.

De aceea, eu cred că nu este cea mai bună metodă să modificăm legea electorală printr-o inițiativă a Guvernului. Chiar dacă nu modificăm legea și modificăm doar procedura, tot nu este în regulă să o facem prin OUG, mai ales că este tardiv. Nu cred că această modificare va aduce un număr semnificativ de oameni în plus care se vor ]nscrie pe liste.”, a declarat Chelaru, pentru STIRIPESURSE.RO.

Jocul lui Dacian Cioloș și al PNL reprezintă un șah la adresa PSD. Chiar dacă OUG ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, cei de la PSD nu o vor face sub nicio formă pentru că ar putea fi acuzați că vor să împiedice dreptul românilor din diaspora la vot.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.