Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș se laudă că l-a surclasat pe Victor Ponta: Cifrele care arată că economia duduie

dacian ciolos guvern

Dacian Cioloș se laudă cu cifrele din economie care arată mai bine decât cele de pe vremea lui Victor Ponta. Astfel, bugetul general consolidat a încheiat prima lună din acest an cu un excedent de 4,7 miliarde de lei, respectiv 0,63% din PIB, față de 3,95 miliarde de lei, respectiv 0,56% din PIB, la aceeași dată a anului 2015, potrivit datelor transmise joi de Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde de lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 11,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri semnificative față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+48%), accize (19,2%), TVA (+17%) și contribuții de asigurări sociale (+11,1%).

Citește și: Țara în care combustibilul e gratuit

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 15,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 8,7% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu un punct procentual ca pondere în PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 26% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, cu 15% a personalului din învățământ și cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Citește și: O femeie s-a dezbrăcat în tramvaiul din București / VIDEO

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 686,9 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeași dată a anului precedent (682,6 milioane de lei).

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Citește și: DEZVĂLUIRI despre cauzele prăbușirii Simonei Halep! Fost antrenor: ”Îi stă capul la măritiș”

Execuția bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a încheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, autoritățile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB).

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, creșterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, și în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiții, atât a celor finanțate din fonduri europene, cât și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă.

Citește și: Situație alarmantă în Bulgaria: A fost trimisă armata la granițe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.