Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloş îi răspunde lui Liviu Dragnea: Replica fostului premier după acuzaţiile PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
Dragnea Ciolos

E scandal total între fostul premier, Dacian Cioloş şi şeful PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele Camerei Deputaţilor a acuzat faptul că a găsit o gaură de milioane în buget, dar Cioloş nu s-a lăsat mai prejos. A contraatacat imediat acuzele lui Dragnea.

Citeşte şi: DOLIU O legendă a fotbalului mondial a încetat din viaţă: Cauzele morţii / VIDEO

Ameninţat cu o anchetă parlamentară, Cioloş nu a stat mai prejos. Şeful fostului guvern spune că e foarte uşor să se dea vina pe tehnocraţi. Dacian Cioloş susţine că ancheta parlamentară legată de rectificările bugetare ale cabinetului pe care le-a condus "face parte din aceeaşi categorie populistă, pentru că dacă cei care au iniţiat această comisie chiar voiau să ştie cum stau lucrurile, era simplu, puteau să întrebe la Ministerul de Finanţe, unde sunt toate aceste date şi toate aceste elemente, care să ajute să înţeleagă subiectul respectiv. Sunt chestiuni legate de tehnică bugetară, nu e nici o noutate ce s-a întâmplat anul acesta în buget şi tocmai de asta eu sper că dacă chiar se vrea o analiză, ea să se facă pe ultimii zece ani, să vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani între venituri prognozate la buget şi venituri realizate”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis se dezice de Dacian Cioloş: Ce explicaţii îi cere preşedintele fostului premier/VIDEO

Cioloş a arătat că lipsa unor bani la buget nu ar fi avut cum să nu se regăsească în deficitul bugetar. ”S-a vorbit la început şi văd că acum nu se mai dezvoltă ideea asta, cred că lucrurile s-au lămurit, de o «gaură» lăsată în buget. N-avea cum să existe această gaură sau aceşti bani lipsă, fără ca asta să se traducă în deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la început un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost ţinta noastră şi deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condiţiile în care la sfârşitul anului, aşa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăţi, inclusiv am plătit toate restanţele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta”, a spus fostul prim-ministru, conform rfi.ro.

Citește și: De ce nu ține Klaus Iohannis nici un fel de aparatură tehnică în biroul prezidențial

Dacian Cioloş a precizat că au existat estimări mai mari în legătură cu fondurile europene care urmau să fie primite de România, însă acestea nu s-au îndeplinit în totalitate întrucât nu existau proiecte suficiente făcute în annii precedenţi pentru ca plăţile să fie făcute de către Uniunea Europeană. ”Au fost nişte estimări mai mari pentru fonduri europene, însă nu aveam cum să plătim mai mult pe fonduri europene decât am plătit, atâta timp cât n-au fost proiecte pregătite. Deci ca noi să fi plătit proiecte europene din buget şi apoi să recuperăm banii de la Comisia Europeană, deci să facem cheltuiala, pe de o parte, plătind facturile pe fonduri europene şi apoi să recuperăm banii de pe cheltuiala respectivă de la CE şi să-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala făcută, deci aici, vedeţi, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi să avem deja proiecte pregătite în 2014, 2015, ca ele să poată fi implementate în 2016 şi să putem face aceste plăţi. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am plătit anul trecut din fonduri europene peste şapte miliarde de euro, dar nu atât cât au fost estimaţi", a afirmat Cioloş.

Citește și: Ultima NEBUNIE a lui Donald Trump: Omul care anunță președinții încă din 1957 a fost DEMIS / VIDEO

El consideră că scandalul legat de încasările bugetare a fost creat pentru a deturna atenţia de la promisiunile făcute în campania electorală. ”Sunt aspecte legate de tehnică bugetară, care nu sunt explicate, ci sunt speculate anumite lucruri, lăsând să se înţeleagă mesaje eronate, dar în interesul unora, care au făcut promisiuni în campania electorală şi probabil că acum îşi pun problema cum o să le realizeze şi atunci e mai simplu, decât ceea ce s-a făcut şi în cursul lui 2016, să dai vina pe tehnocraţi", a conchis Dacian Cioloş, conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.