Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloş spune că stabilitatea adusă de PSD o simţim în inflaţie şi cursul leu-euro: 'Cifrele triumfaliste nu ţin loc de bunăstare'

Inquam Photos / Octav Ganea
proteste rezist Dacian Ciolos

Fostul premier Dacian Cioloş susţine că "bunăstarea şi stabilitatea" aduse de PSD se simt în preţul combustibililor, în inflaţie, în cursul leu-euro şi în ritmul creşterii ratelor la bănci ale oamenilor, adăugând că "cifrele triumfaliste nu ţin loc de bunăstare, nici nu compensează lipsa de eficienţă în actul guvernamental".

El spune că a remarcat câteva "inexactităţi" în ceea ce priveşte realizările guvernării PSD-ALDE. "Veniturile publice au crescut cum au crescut şi salariile: pe hârtie! Pentru prima dată, Guvernul PSD-ALDE a introdus subvenţiile pentru agricultură de la UE în venituri, ca să dea bine cifrele. Până în 2017, acestea nu erau înregistrate în buget. Aşa a umflat Guvernul PSD-ALDE categoria de fonduri europene. Realitatea este următoarea: din cele 7.45 miliarde fonduri europene anunţate, numai 2.2 miliarde sunt de fapt fonduri atrase. Diferenţa o reprezintă aceste subvenţii în agricultură din bugetul UE, care se duc direct la agricultori fără niciun merit al guvernului aşa cum s-au dus şi anul trecut, când noi nu ne-am lăudat cu ele în calcule", a scris Cioloş pe Facebook.

Fostul premier afirmă că veniturile fiscale au scăzut "îngrijorător". "Impozitul pe profit a scăzut cu 6,2%, TVA a scăzut cu 129 miliarde lei, accizele cu peste 800 miliarde, iar impozitele şi taxele pe proprietate cu 634 miliarde de lei. Investiţiile din bani publici au scăzut cu 20.3%, iar investiţiile din fonduri europene au scăzut cu 23.1% faţă de 2016. Aici se măsoară între altele capacitatea de a crea bunăstare, prin investiţii care să genereze şi să consolideze locuri de muncă şi să producă venituri la bugetul de stat", a apreciat Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, peste 600.000 de firme au fost "debusolate" ca urmare a modificărilor generate de "'revoluţia' fiscală". "Cifrele triumfaliste nu ţin însă loc de bunăstare, nici nu compensează lipsa de eficienţă în actul guvernamental. Nu ţin loc nici de lipsă de predictibilitate creată de schimbările frecvente şi incoerente ale legislaţiei fiscale, care aruncă economia în aer", consideră Cioloş, conform căruia, în 2016, România era stabilă, atrăgea investiţii şi crea locuri de muncă "adevărate, nu pe bani publici".

Fostul prim-ministru aminteşte că actuala coaliţie are toată puterea executivă şi legislativă de un an şi "oricât ar vrea ei să întoarcă azi cifrele, se vede cu ochiul liber diferenţa". "Dintr-o realitate paralelă, actualul premier spune ca Guvernul Cioloş ar fi lăsat ţara pe butuci, iar ei aduc numai bunăstare şi stabilitate. În plus, cum ar veni, guvernul PSD-ALDE, demis pentru incompetenţă de propria majoritate în Parlament, nici nu ar fi existat", a completat Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.