Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daea, despre programul de sprijin privind carnea de porc: Am transmis notificare la Bruxelles

mediafax.ro
petre daea

România trebuie să obțină acordul din partea Comisiei Europene pentru programul "Carne de porc din fermele românești", aprobat săptămâna trecută în Parlamentul României, iar în acest sens ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis notificarea la Bruxelles, dar și o scrisoare cu explicații, "de ce este necesar acest program", comisarului european Phil Hogan.

"Programul de sprijin pentru carne de porc va ieși cât de curând. Cel ce vă vorbește nu face promisiuni. Eu trebuie să pun în aplicare un program de guvernare și o fac urmărind minut de minut ce se întâmplă. Actul normativ a ieșit din Parlamentul României cu aprobarea forțelor politice, cu o majoritate care a înțeles rostul acestui program. Acum se află în faza de promulgare, iar cel ce vă vorbește a transmis notificarea necesară la Bruxelles și o scrisoare către comisarul Hogan pentru a ne explica de ce este necesar acest program. Păi, nu este posibil ca în România, țara cu cea mai mare suprafață de porumb cultivată din UE să aibă ca încărcătură la porumb pe hectar nici doi porci grași. Ce calcul economic ai putea să faci în momentul în care faci o astfel de încărcătura pe unitatea de suprafață la această specie, în condițiile în care suntem tributari atât în analiza balanței comerciale pentru că importăm foarte mult, în jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) și exportăm porumb cu eforturi extraordinare și la prețuri foarte mici? De aceea conceptul nostru în acest domeniu este zootehnizarea agriculturii țării românești. Altminteri, nu puteți ajunge unde vă doriți și unde ne dorim noi. Motiv pentru care aștept să punem în practică acest act normativ", a spus Daea, la Conferința Națională a Agricultorilor 2017 organizată anual de LAPAR.

Întrebat dacă de aceste ajutoare va beneficia și Liviu Dragnea, șeful MADR a răspuns: "Orice fermier din România, indiferent cum îl cheamă, indiferent ce vârstă are, dacă se încadrează în condițiile pe care le-am prezentat în actul normativ". "Pentru noi este un câștig că fermierii din România se ocupă de această specie și este atât de necesară pentru piață interna", a afirmat șeful MADR. În ceea ce privește motivul pentru care au scăzut efectivele de animale, inclusiv cele de porci, ministrul Agriculturii a afirmat că nu s-a dat atenția cuvenită zootehniei. "Au scăzut efectivele pentru că nu s-a dat atenție la zootehnie, la porcine. Această specie nu a avut sprijin și a prins și o conjunctură nefavorabilă pe piață: se știe de embargoul cu Rusia, se știe și de concurența de pe piața externă, de faptul că producătorii de suine din alte țări au sprijin, iar în România nu există. Astfel, o parte din producătorii de porci au părăsit activitatea, din 357 de fermieri care aveau spații zootehnice pe care le îngrijeau și le populau, acum mai sunt 257. Dacă mai stăm mult și nu intervenim cu o soluție în domeniu rămânem și fără aceste capacități de producție", a răspuns Petre Daea.

Programul "Carne de porc din fermele românești", care urmează să fie implementat în perioada 2017 — 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro, iar în 2017 crescătorii de porci vor primi ajutoare de stat de 86 de milioane de euro de la buget, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii. Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depășirea dificultăților din sector, în sensul dezvoltării activității de creștere a porcinelor și al menținerii, cel puțin, la nivelul actual de producție. Necesitatea acestui program a apărut din cauza presiunilor cu care se confruntă producătorii de carne de porc din România în valorificarea producției și a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat în 2015 la 230.000 de tone.

România înregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, în scădere cu aproape 8 kg față de 2015 când era de 31,4 kg/an/locuitor și când consumul mediu din UE se cifra la 40,9 kg/an/locuitor. Potrivit balanței cu produse agroalimentare, România s-a aflat anul trecut pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare, în topul importurilor din țările UE și terțe dominând carnea de porc proaspătă și refrigerată, cu o cantitate de 141.640 de tone și o sumă cheltuită de 241 de milioane de euro, conform Agerpres. Programul a fost adoptat pe 16 mai în Camera Deputaților, ca for decizional cu 235 voturi "pentru", 26 voturi "împotrivă" și o abținere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.