Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Andronic, dezvăluiri EXPLOZIVE, în fața Comisiei SIPA: câte documente au fost copiate din arhiva secretă/VIDEO

Inquam Photos / George Calin
Dan Andronic Comisie anchetă

Jurnalistul Dan Andronic, cel care a scris primele anchete despre intrările ilegale în arhiva SIPA, s-a prezentat în fața Comisiei SIPA din Parlament. Acesta a dezvăluit că există un moment T zero în care s-a intrat fără certificat ORNISS în arhivă și există date conform cărora au fost fotocopiate peste 3000 de file, asta în timp ce camerele de supraveghere instalate și administrate de o regie a SRI nu au funcționat timp de trei luni.

”Ceea ce mi s-a părut și mi se pare în continuare că este momentul T zero al acestei operațiuni, în sensul în care de la un moment dat încolo, în arhiva SIPA s-a intrat, s-au copiat documente, s-a intrat intrat fără drept și bănuiesc că o să auziți o mulțime de versiuni contradictorii asupra a ceea ce există în arhiva SIPA. Am stat de vorbă cu o parte dintre membrii Comisiei de Inventariere, în așa fel încât să încerc să îmi formez o imagine cât mai exactă (...) Potrivit articolului pe care l-am publicat în mai 2017 vorbeam despre rescrierea hard diskurilor unității SIPA. Prin ștergere mai pot fi recuperate anumite date, dar prin rescriere, mai ales de către niște profesioniști, lucrurile devin foarte complicate. Vorbim despre faptul că într-un spațiu extrem de apropiat arhivei SIPA a existat un xerox ultra performant în care unii membri ai Comisiei de Inventariere au găsit inclusiv documente uitate acolo, deci în mod cert s-au copiat documente. Acest xerox avea și un contoar, undeva la 3000 de pagini copiate și aș vrea să mai adaug că o perioadă de trei luni camerele de supraveghere care aparțineau unei regii a SRI, Asirom, nu au funcționat vreme de trei luni și nimeni nu a sesizat acest lucru.

Există ipoteza unor incidente de securitate, în sensul că s-a intrat în arhiva SIPA fără a avea certificat ORNISS, în condițiile în care atât personal, cât și din declarațiile publice am aflat că în arhiva SIPA existau chiar și documente clasificate SSID (strict secret de importanță deosebită), nu erau multe, dar se pare că au existat”, a declarat Dan Andronic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.