Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Andronic revine cu dezvăluirile, după chemarea la DNA: mișcarea de forță a SRI

Inquam Photos / Octav Ganea
Andronic

Jurnalistul Dan Andronic, patron al publicației Evenimentul Zilei, a făcut o serie de dezvăluiri despre alegerile prezidențiale din 2009 care au stârnit foarte multă vâlvă și au condus la decizia PSD-ALDE de a constitui chiar o comisie de anchetă parlamentară. La scurt timp după publicarea informațiilor, Andronic a fost chemat la DNA și înștiințat că este suspect într-un dosar privind finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009, în care va mai sunt implicate și Elena Udrea, dar și Ioana Băsescu.

Citește și: Ziua crucială în ALDE: Daniel Constantin este ALL IN

De data aceasta, Dan Andronic relatează cum a încercat PSD să conteste alegerile din 2009, considerând că au fost fraudate de echipa lui Traian Băsescu.

”Ce s-a întâmplat din acea noapte la PSD era extrem de interesant pentru cei care voiau să securizeze rezultatul alegerilor, respectiv grupul cu care m-am intersectat în casa lui Gabriel Oprea, dar nu numai.

Pentru că Mircea Geoană și cei din jurul său, în special gruparea VANGHELIE-HREBENCIUC-VOICU nu avea de gând să depună armele, fiind convinși că procesul electoral a fost fraudat, în special prin rezultatul din diaspora.

PSD trimisese în diaspora un grup de foști ofițeri de informații, coordonați de ex-generalul SIE ADRIAN ISAC, care a încercat să supravegheze organizarea alegerilor. Numai că evaluarea făcută de aceștia nu era deloc optimistă, persoana numită de LIVIU DRAGNEA să se ocupe voturile din diaspora fiind bănuită că l-a trădat pe Mircea Geoană.

De altfel, așa cum ne-a declarat un membru al celulei de criză PSD, ulterior suspiciunile s-au îndreptat și în direcția lui MIRON MITREA, MARIAN OPRIȘAN, RADU MAZĂRE, aceștia înregistrând în județele pe care le patronau rezultate slabe pentru MIRCEA GEOANĂ”, scrie Dan Andronic, în EvZ.

Jurnalistul continuă analiza și arată că oamenii grei ai PSD au intrat în joc, dar au fost anihilați rapid de binomul SRI-DNA.

”La 8 decembrie 2009, Partidul Social Democrat a depus o cerere de anulare și repetare a turului II al alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională, declarând că alegerile au fost fraudate masiv.

La 11 decembrie, PSD a depus la Curtea de Apel București o cerere prin care solicită suspendarea procesului verbal întocmit de Biroul Electoral Central (BEC) privind rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale. Instanța a stabilit ca această cerere a PSD să fie judecată pe 5 ianuarie 2010.


Într-un alt dosar, PSD a depus la 10 decembrie, la Secția de contencios- administrativ a Curții de Apel București, o cerere de prezervare de probe. Social-democrații solicitau păstrarea probelor de către Ministerul Administrației și Internelor, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Potrivit legii, o astfel de cerere constituie o asigurare de dovezi pentru un eventual proces.

Cum s-a pus capăt aventurii
Pe data de 11 decembrie 2009, senatorul PSD Cătălin Voicu este prins ca într- o veritabilă ambuscadă, organizată de DNA și dus la sediul instituției unde primește interdicția de a lua legătura cu mai multe persoane, inclusiv cu cei care puteau „rezolva” contestațiile depuse la Curtea de Apel București.

Potrivit informațiilor pe care le-am obținut, SRI bănuia că senatorul Cătălin Voicu avea de gând ca în acea zi să ia legătura cu niște judecători și să obțină amânarea validării rezultatului alegerilor prezidențiale.

Mai mult, potrivit unor surse din Justiție, în intervalul 7-11 decembrie 2009 a existat o "întâlnire de seară la Parchetul General la care au participat pe lângă mai multe persoane, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, dedicată cazului Voicu. Atunci s-a decis ca informațiile să fie pasate de la Parchetul General la DNA".

Imediat după „vizita” la DNA, senatorul Cătălin Voicu l-a sunat pe Mircea Geoană, președintele PSD, dar și pe MITICĂ ILIESCU, un personaj discret care era considerat a fi mai influent decât Ion Iliescu și Mircea Geoană la un loc.

Fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu și consilier pe siguranță națională, Mitică Iliescu a făcut tandem cu senatorul Cătălin Voicu în permanență, indiferent de statutul politic al PSD. Cei doi, VOICU și ILIESCU, erau renumiți pentru legăturile lor în zona serviciilor de informații și justiție.

Amândoi au intrat în vizorul SRI, dar se spune că însuși generalul SRI Florian Coldea ar fi fost extrem de prudent în propunerea unei abordări agresive în cazul lui Mitică Iliescu, „fiindu-i frică de acesta”, după cum ne-a spus o sursă din PSD.

De altfel, la un moment dat, în 2014, a existat o percheziție a patru echipe ale DNA, împănate cu ofițeri SRI, la sediul și casa lui Mitică Iliescu atunci când acesta era plecat din țară, în speranța că Binomul SRI-DNA poate pune mâna pe documentele compromițătoare. Dar despre asta într-un alt episod.
Finalul acestei bătălii?

CCR, în ședința din data de 14 decembrie 2009, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor desfășurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcția de președinte al României, formulată de Partidul Social Democrat și Partidul Conservator”, mai arată Dan Andronic.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.