Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Andronic: Traian Băsescu a făcut o mare “greșeală” strategică!

Basescu

Jurnalistul Dan Andronic analizează agitaţia de pe scena politică în contextul marilor dosare de corupţie. Potrivit acestuia, fostul preşedinte Traian Băsescu este normal să se întrebe în aceste momente dacă opinia publică va ajunge la concluzia că cei 10 ani de mandat ai săi au fost o mare greşeală. Jurnalistul susţine în acest sens că Băsescu a făcut “greșeala” strategică de a întări Statul mizând pe oameni puternici ca Livia Stanciu, Laura Codruța Kovesi, George Maior, Horia Georgescu, Daniel Morar, Florian Coldea sau Silviu Predoiu. Totodată, marea realizare a fostului preşedinte, mai spune Andronic, este aceea că în mandatul său s-a aplicat Legea într-un sistem bine definit de legătura care să funcţioneze: Informații (de la SRI) -  Anchetă (DNA) – Proces (Justiție).

"Traian Băsescu tace, iar toată lumea se întreabă de ce tace. Cred că se uită zi de zi la televizor și se întreabă când se va ajunge la concluzia că cei 10 ani de mandat prezidențial au fost o mare greșeală. Când (toți) analiștii îl vor considera principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă acum. Senzația unei strategii de dărâmare a mandatului său cred că este extrem de acută. Cu atât mai mult cu cât Ion Iliescu și Emil Constantinescu n-au avut parte de un asemenea final de carieră prezidențială. Au plecat liniștiți acasă, cu ceva tinichele zornăind în urmă, dar nimic care să-i deranjeze fundamental.
Asta nu înseamnă că în România lui Iliescu sau în România lui Constantinescu nu se furase nimic, că nu existau contracte dubioase, sau că oamenii de afaceri erau niște îngeri! Ca să vă dau doar două exemple ce-mi vin acum în minte, Omar Hayssam a devenit multimilionar în dolari în vremea lui Iliescu, iar privatizările nepoților lui Diaconescu au rămas celebre. Ce a lipsit atunci? Sau mai corect spus, unde a greșit Traian Băsescu de nu are parte de o perioadă post-mandat liniștită?
Traian Băsescu a făcut o mare “greșeală” strategică! A întărit Statul, așa cum extrem de plastic îi recomanda SOV într-un interviu la televiziunea lui Voiculescu. A întărit Statul, mizând pe oameni puternici, cărora le-a dat încrederea că lucrurile pot să arate altfel în România. A insuflat credință, calitate de comandant, că România are o șansă să iasă din furtună. Dacă simțiți nevoia unor nume, ele există de mult timp în spațiu public: Livia Stanciu, Laura Codruța Kovesi, George Maior, Horia Georgescu, Daniel Morar, Florian Coldea, Silviu Predoiu Dar și sutele de oamenii pe care i-au avut în subordine (puteți adăuga singuri pe oricine credeți că merită), ca să mă refer doar la cei care au condus instituțiile de forță ale Statului, cele ce trebuiau să aplice Legea.
Pentru că aici s-a făcut diferența față de Iliescu și Constantinescu. Marea realizare a mandatului lui Traian Băsescu este aceeea că s-a aplicat Legea. Iar persoanele menționate au beneficiat de încrederea lui Traian Băsescu și au acționat ca o echipă. Fără un sistem bine definit de legătura: Informații (de la SRI) -  Anchetă (DNA) – Proces (Justiție) care să funcționeze, România lui Traian Băsescu ar fi arătat aproape la fel ca România lui Ion Iliescu. Ușor mai spălată, mai euro-atlantică, dar cu aceleași probleme de verticalitate și moralitate.
Traian Băsescu a pus toată greutatea mandatului său prezidențial în sprijinul acestei echipe, chiar dacă de multe ori a avut îndoieli că a făcut alegerea corectă, chiar dacă a intuit că uneori Sistemul poate scăpa de sub control. Dar chiar și în acele momente, pe care nu a ezitat să le facă publice, nu a pus mâna pe stilou ca să semneze vreun decret de revocare, ca să nu aducă atingere încrederii cu care investise echipa. Misiunea sa fusese să dea României instituții puternice și izbândise, chiar dacă a trebuit să treacă prin momente crâncene.
Sunt multe lucruri de povestit despre ultimii ani de mandat, sunt convins că vom mai afla amănunte spectaculoase, dar cred că lucrurile sunt încă prea fierbinți din punctul de vedere al actualității pentru a spune că am aflat Adevărul. Deocamdată suntem bombardați cu știri, fiind misiunea Sistemului să ne spună ce este adevărat sau nu. Și sunt convins că se va întâmpla acest lucru. Mai devreme sau ma târziu.
Până atunci, aș trage o singură concluzie (care sper să nu vi se pară patetică): Traian Băsescu, la finalul mandatului de 10 ani, a devenit din Președinte-jucător un Președinte-vinovat. Vinovat de renașterea Speranței!", a scris Dan Andronic într-un editorial pentru evz.ro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.