Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Radu Rusanu, audiat în dosarul ASF-Carpatica

dan radu rusanu

Fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Dan Radu Rusanu, audiat joi în dosarul ASF-Carpatica, a declarat ca nu i-a cunoscut personal pe ceilalti membri ai grupului infractional la care fac referire procurorii iar pe Marian Mîrzac l-a cunoscut numai în context profesional.

Rusanu a mai spus ca nu a existat o interventie a sa pentru ca Mîrzac sa ocupe functia de vicepresedinte al ASF si a explicat procedurile potrivit carora se efectuau controale la societatile de asigurare.
'În Consiliul de Conducere al ASF nu se supunea la vot efectuarea vreunui control, ci doar se purtau discutii în cadru general despre necesitatea efectuarii unor astfel de controale. Controalele inopinate se faceau prin ordinul vicepresedintilor ASF, de regula ca urmare a unor sesizari a celor care supravegheau raportarile', a mai aratat Rusanu.
Înalta Curte de Casatie si Justitie a revocat pe 2 decembrie masura arestului preventiv în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, urmând ca acesta sa fie judecat în arest la domiciliu, în dosarul ASF-Carpatica.
Instanta suprema a admis o contestatie a lui Ilie Carabulea si a decis înlocuirea masurii arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu, decizia fiind definitiva.
Ilie Carabulea a fost trimis în judecata pe 25 aprilie de DNA, alaturi de fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara Dan Radu Rusanu, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru al Finantelor, Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig SA, Radu Mustatea, membru în Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig iar ulterior si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.
Acuzatiile retinute în sarcina inculpatilor din dosar sunt constituire de grup infractional organizat, cumparare si trafic de influenta, dare si luare de mita, permiterea si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice si complicitate la aceste fapte.
În rechizitoriu, procurorii au retinut ca, în 2012, Carpatica Asig, companie specializata în emiterea de polite de asigurari, în ponderea carora cel mai mare procent îl aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.
Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreuna cu Mustatea si Mîrzac, au constituit un grup infractional organizat, în scopul savârsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig. Ilie Carabulea (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASG.
'Din pozitia de membru neexecutiv în conducerea ASF, începând cu 24 aprilie 2013, Mîrzac a facut demersuri pentru a asigura protectia Carpatica Asig si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din România, pâna la remedierea deficientelor. Ca intermediar în relatia dintre Carabulea si Mîrzac a fost desemnat Mustatea Radu, având rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mîrzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma. Gruparea respectiva a fost sprijinita de Rusanu, presedintele ASF, precum si de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpatii Calin, Chitoiu si Moldoveanu, si Dan Odobescu', arata DNA.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.