Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Voiculescu, acuzat de plagiat. Vezi textele incriminate

F. P.
Dan-Voiculescu

Tăvălugul plagiatelor l-a prins din urmă din şi pe Dan Voiculescu. O carte scrisă de acesta în Penitenciarul Rahova ar conţine mai multe pasaje care par a fi copiate din alte cărţi, lucrări şi documente de specialitate, fără să fie puse între ghilimele sau atribuite autorului în subsolul paginii, scrie HotNews. Este vorba despre cartea "Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice", care a fost publicată în anul 2015 la Editura Niculescu şi tipărită la tipografia trustului Intact, pe care Voiculescu îl controlează.

Potrivit celor care au descoperit presupusul plagiat, autorul cărţii intercalează bucăţi de text preluate din surse multiple. În unele cazuri, bucăţile de text sunt preluate fără a efectua modificări, însă de cele mai multe ori sunt schimbate cuvinte sau sintagme cu altele sinonime, sunt adăugate semne de punctuaţie, cuvinte de legătură şi propoziţii scurte, care, în unele cazuri, au rolul de a lega conţinutul textului preluat de subiectul abordat în carte.

Cartea a fost scrisă de Voiculescu după gratii, în perioada 3 decembrie 2014 - martie 2015, şi pare a fi un puzzle de 176 de pagini, alcătuit din texte preluate, unele fără a fi citate, altele citate.

Paginile 52, 55 şi 56

Paragraful de debut al subcapitolului “2.4 Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii” din cartea lui Dan Voiculescu este aproape identic cu lead-ul/şapoul articolului “Uniunea Europeană: a patra rundă de negocieri în cadrul Parteneriatului transatlantic”, scris de Rodica Velciu şi publicat pe site-ul Institutului de Economie Mondială (iem.ro), cel târziu în dată de 14 martie 2014, deci înainte de apariţia cărţii.

“Relaţiile economice bilaterale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut obiectul unor negocieri îndelungate, responsabilii politici ai celor două părţi încercând de-a lungul timpului să ajungă la un acord bilateral care să înlesnească schimburile comerciale şi să întărească relaţiile economice dintre cele două ţări.”, se arată în articolul scris de Rodica Velciu şi publicat pe iem.ro.

“Relaţiile economice bilaterale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut obiectul unor negocieri îndelungate, responsabilii politici ai celor două părţi încercând de-a lungul timpului să ajungă la un acord care să stimuleze schimburile comerciale şi să întărească relaţiile economice dintre cele două părţi.”, scrie Voiculescu la pagină 52 din cartea mai sus amintită.

După cum se poate observă, singurele diferenţele dintre cele două texte sunt înlocuirea cuvintelor “înlesnească” şi “ţări” cu “stimuleze” şi “părţi”.

Din acelaşi articol, în cartea scrisă de Dan Voiculescu se mai regăsesc alte două paragrafe care nu sunt deloc citate, în sensul că nu sunt puse în ghilimele pasajele luate şi nu este indicată nici sursă.

“Negociatorul-şef al UE, Ignacio Garcia Bercero, a declarat la finalul negocierilor că, împreună cu omologul sau din SUA, Dan Mullaney, s-a angajat să analizeze modalităţi care ar permite firmelor mai mici facilitarea accesului la avantajele oferite de TTIP.”, se arată în articolul Rodicăi Velciu publicat înainte de apariţia cărţii.

“Negociatorul-şef al UE, Igancio Garcia Bercero, a declarat la finalul rundei a patra a negocierilor că, împreună cu omologul sau din SUA, Dan Mullaney, s-a angajat să analizeze modalităţi care ar permite firmelor mici facilitarea accesului la avantajele oferite de TTIP.”, scrie Dan Voiculescu, în ultimul paragraf al paginii 55 din cartea să.

Paragraful din articol pare a fi copiat aproape in integralitate de Voiculescu, fiind eliminat doar cuvantul “mai” din sintagma “firmelor mai mici”. Ultimul paragraf care pare a fi copiat din acest articol este redat in cartea lui Voiculescu fara nici o modificare, fiind pastrat fiecare cuvant si semn de punctuatie.

“Demonstand ca isi respecta promisiunea de a consulta toate partile interesate in negocierile Acordului, Comisia a lansat in luna februarie 2014, Grupul consultativ TTIP, care reuneste experti in cadrul sindicatelor, al industriilor de profil si al grupurilor de consumatori si de protectie a mediului”, scrie Rodica Velciu.

“Demonstrand ca isi respecta promisiunea de a consulta toate partile interesate in negocierile Acordului, Comisia a lansat in luna februarie 2014, Grupul Consultativ TTIP, care reuneste experti din cadrul sindicatelor, al industriilor de profil si al grupurilor de consumatori si de protectie a mediului.”, se arata in cel de-al doilea paragraf de la pagina 56 din cartea scrisa de Dan Voiculescu.

Vezi celelalte paragrafe incriminate, pe HotNews.ro!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.