Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Morar a dus reţeta anticorupţie la Chişinău. Laude pentru Băsescu şi Macovei

morar

Judecătorul CCR Daniel Morar, fost procuror-şef al DNA, a participat, zilele trecute, la un eveniment TEDx la Chişinău. Într-un interviu acordat publicaţiei Agora, foştul şef al DNA a vorbit despre lupta anticorupţie din România, dar şi despre modalităţi de a "exporta" reţeta peste Prut.

Întrebat dacă Moldova ar putea copia modelul României, Morar a spus: „Ar funcționa dacă ați prelua experiența noastră. Până la urmă combaterea corupției revine sistemului judiciar. Dacă sistemul judiciar nu face decât să blameze lipsa unei voințe politice, lucrurile nu sunt oneste în totalitate. Atâta timp cât aveți procurori și judecători, precum și poliție, pot să facă lucrul acesta pentru că au abilitatea legală și constituțională. A da vina pe politicieni în întregime, nu e o opțiune. Politicienii, totuși au un mare rol. Trebuie să construiască și să adopte legi care să permită judiciarului să performeze. La fel, ar trebui să aducă oameni competenți în domeniu, cu CV, cu background care îi recomandă pentru această funcție. Numai oamenii care nu au legătură cu mediul politic pot să performeze.”

Daniel Morar spune că a ajuns șef la DNA pentru că a existat voință politică. "Președintele Băsescu a avut inspirație să numească în funcția de ministru al Justiției o persoană care nu era din sfera politică (n. red. Monica Macovei), iar acea persoană a avut inspirația să numească șefi ai instituțiilor anti-corupție, la fel, oameni care nu aveau legătură cu mediul politic. Cert este că acești doi oameni au făcut ce trebuie și au schimbat modalitatea cum se derulau lucrurile până atunci."

Actualul judecător CCR a mărturisit în cadrul interviului că a trimis în judecată și persoane pe care le cunoștea personal, apropiate, din sistem. „Da, s-a întâmplat. Am investigat, am cercetat, am trimis în judecată oameni pe care îi cunoșteam. Erau din magistratură. Nu era foarte comod, dar cineva trebuia să o facă”, a conchis acesta.

"Lupta cu corupția în România a fost câștigată. Dacă s-a putut în România, se poate face și în altă parte, inclusiv în R. Moldova. Cu o singură condiție: Războiul să fie dus", a declarat Morar pe scena TEDx. Ulterior, Morar a fost aplaudat zeci de secunde în șir.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.