Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Zamfir de la PNL spune că mediul de afaceri respinge modificarea Codului fiscal: 'Voi susţine revenirea la textul iniţial'

romaniatv.net
daniel zamfir

Modificarea Codului fiscal este respinsă de mediul de afaceri, a declarat liberalul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, care a afirmat că va susţine miercuri la Comisia de buget-finanţe amendamentul privind revenirea la textul iniţial al Codului fiscal.

"Un lucru a reieşit cu claritate din discuţiile pe care le-am avut astăzi cu mediul de afaceri, toată această modificare, bulversare fiscală, este respinsă de mediul de afaceri. Dincolo de faptul, spuneam, că se bulversează mediul de afaceri, până la urmă toată lumea a fost unanim de acord că nu se justifică sub nicio formă urgenţa acestei măsuri. De asemenea, nu există niciun calcul al Ministerului de Finanţe care să arate că aceste măsuri fiscale vor fi de natură să aducă bani la bugetul statului. Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte impozitul de 1% pe cifra de afaceri, acolo calculele sunt foarte clare, va exista o diminuare a încasărilor la bugetul de stat, dincolo de faptul că foarte multe societăţi care ar fi puse să plătească acest impozit ar înregistra pierderi", a declarat luni Daniel Zamfir la finalul unei întâlniri comune la care au participat şi senatorii din Comisia de buget-finanţe, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Senatorul a făcut referire şi la cele două amendamente pe care le-a formulat cu privire la modificarea Codului fiscal şi pe care a anunţat că le va susţine miercuri la Comisia de buget-finanţe. "Eu nu am făcut altceva decât să propun revenirea la textul iniţial al Codului fiscal, pentru că, aşa cum bine ştiţi, aceste modificări fac derogare de la Codul fiscal. Ori Codul fiscal iniţial prevede faptul că orice schimbare la această lege se face cu minim şase luni înainte. Lucrul acesta l-am şi făcut, am depus un amendament prin care solicit ca intrarea în vigoare a oricăror măsuri de natură fiscală să se facă cu şase luni înainte de publicare în Monitorul Oficial. Şi mai doresc un lucru, ca impozitul pe cifra de afaceri să fie unul opţional, în niciun caz obligatoriu", a declarat Zamfir, conform Agerpres.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, senatorul Eugen Teodorovici, a declarat, la rândul său: "Am spus foarte clar şi în această întâlnire că atunci când discutăm despre viitorul ţării noastre, că asta, de fapt, înseamnă zona de economie, fiscalitate, nu cred că e normal să invoci culoarea politică". "A fi (...) critic la adresa unor măsuri sau chiar şi la adresa unor colegi din Guvern nu cred că este un lucru rău. Mi se pare normal, aşa e într-o democraţie reală", a spus Teodorovici, întrebat despre faptul că în cadrul întâlnirii nu reprezentanţii mediului de afaceri a fost unul dintre cei mai "aprigi" contestatari ai modificărilor aduse de Guvern la Codul fiscal.

Între altele, senatorul PSD a criticat faptul că guvernarea se raportează la clasamentele care situează România între primele state la creştere economică. "Văd acum clasamente, România peste China, peste India, să nu cumva să trecem în clasamente din astea... în Univers, cu planete, cu Saturn, cu Venus, cu alţii. Hai să rămânem cu picioarele pe pământ aici şi să vedem exact ce putem face pentru ca într-adevăr să fie şi sustenabilă această creştere, pentru că anii care vor urma nu vor fi unii uşori, nu numai pentru România, ci pentru întreaga zonă şi nu numai", a spus Teodorovici în cadrul dezbaterii.

Senatorul PSD şi-a exprimat în acelaşi context speranţa ca ministrul de Finanţe să fie prezent, miercuri, la Comisia de buget-finanţe din Senat pentru a da explicaţii cu privire la modificarea Codului fiscal. "Bun, de la Finanţe nu este nimeni. Noi l-am invitat pe ministrul de Finanţe pentru miercuri, nu ştiu, şi chiar dacă o să vină în afară de lacrimi şi suspine nu cred că vom obţinem altceva. (...) Azi am trimis scrisoare către domnul ministru Mişa pentru a fi prezent miercuri la ora 11.00 la Comisia de buget-finanţe, pentru că discutăm exact pe ordonanţa 79 cu modificările la Codul fiscal. Sper să vină, la split TVA nu a venit, măcar din respect pentru senatorii care, la urma urmei, au dat votul pentru Guvernul Tudose ", a declarat Teodorovici.

Cristian Pârvan, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a afirmat în cadrul întrevederii că amendarea măsurii split TVA, în sensul de a fi opţională, nu mulţumeşte pe deplin mediul de afaceri. "Chestiunea că s-a introdus opţional nu reflectă de fapt fondul discuţiilor. Revenind la Codul fiscal, mediul de afaceri consideră că nu avem nevoie de modificarea Codului fiscal, nu se justifică prin nimic şi nu a demonstrat nimeni prin nimic că se justifică toată suita de modificări. (...) Punctual, 1% pe cifra de afaceri până la afacerile de 1 milion (de euro - n.r.) (...) este vorba de profitabilitate şi de alegerea antreprenorului să plătească impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, există posibilitatea să fie firme avantajate de această schemă. În general noi credem că ea este dezavantajoasă pentru IMM-urile care fac investiţii", a spus Pârvan.

Un punct de vedere asemănător privind impozitul de 1% pe cifra de afaceri a fost a exprimat şi de reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi de reprezentanţii industriei IT şi software. În ce priveşte reducerea impozitului de venit de la 16% la 10%, reprezentantul Asociaţiei Oraşelor din România, primarul oraşului Chitila, Emilian Oprea, a punctat faptul că măsura va afecta în special bugetul de investiţii al unităţilor administrativ-teritoriale. El a propus, pentru echilibrarea situaţiei, că Guvernul ar trebui să accepta o cotă din impozitul pe venit care revine administraţiilor locale de 58%, iar costul per locuitor să fie stabilit în funcţie de UAT între 750 de lei şi 950 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.