Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Data care dă frisoane liberalilor. Roadele presiunii PSD. Când ar putea avea loc parlamentarele

stampila vot

Pot să pună alegerile când vor ei, tot o să le câștigăm, susțin  social-democrații  când   vine  vorba de  fixarea datei alegerilor parlamentare.  Nu înainte  însă să mai  încondeieze actualul Guvern  ca  fiind sub  controlul liberalilor dacă premierul Dacian Cioloș va alege 11 decembrie pentru organizarea acestui scrutin. De cealalată parte, liberalii se tem  că presiunile PSD  asupra  Palatului Victoria au dat roade.

Din zona PSD  se  cântă  pe  două voci pentru a  se   atinge   obiectivul dorit. Liviu Dragnea  și-a asumat  rolul polițistului rău  care  înșiră  toate  nenorocirile  ce  ar putea  veni dacă Guvernul  stabilește  ziua de 11  decembrie  ca data alegerilor parlamentare: de la   perspectiva  perturbării scrutinului de   intemepriile de iarnă, coroborată cu riscul unui absenteism masiv  din cauza posibilului  visciol și frig, până la  aruncarea țării  în haops în lipsa unui  nou guvern  și a unui   buget  pentru  2017  validat, respectiv, adoptat de către  plenul reunit al noului legislativ  până în Anul  Nou.

Vezi și: Rechizitoriu DNA: Liviu Dragnea și fosta soție au apelat la dreptul la TĂCERE

”Am avut o discuție telefonică azi, mi-am reiterat punctul de vedere al partidului. Noi vrem ca alegerile să se desfășoare mai devreme, de a nu pute oamenii în situația de a nu ajunge la vot. 27 noiembrie e propunere noastră și este constituțională. Domnul premier a spus că înclină pentru 11 decembrie. A spus că va fi minivacanța 1-4 decembrie, oamenii pleacă și nu mai votează. i-am spus: ”Domne, dacă ai rezerve din punct de vedere al constituționalițății cu 27 noiembrie, de ce te duci tocmai pe 11?” Cei care pleacă pe 4, pot să plece și pe 11", a  sunat ultima referire  a președintelui PSD,  după recenta   convorbire telefonică pe această temă cu   premierul Cioloș.

De cealaltă parte, alți lideri social-democrați și-au arogat celălalt rol, al polițistului bun. „Noi considerăm că data de 4 decembrie este mai potrivită (...) Fiind vorba de liste judeţene, oamenii au posibilitatea, în ziua alegerilor, respectiv pe 4, să poată vota oriunde în judeţ şi, de asemenea, cei care au domiciliul în străinătate pot oriunde în afara României. În acelaşi timp, gândiţi-vă că în data de 5 se reîncepe activitatea. În aceste condiţii, în după-amiaza zilei de duminică, cei care au fost plecaţi în mini-vacanţă se pot întoarce şi pot vota, iar dacă într-adevăr cetăţenii nu vor vota, cred că este şi vina partidelor politice sau a candidaţilor care nu vor veni cu nişte oferte serioase şi care să atragă românii la vot”,  propune  președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Vezi și: Victor Ponta dezvăluie de ce a fost înlăturat Crin Antonescu

"Premierul a discutat cu liderii partidelor politice despre data alegerilor. Nu este luată încă o decizie, încă se discută cu liderii partidelor politice. Data alegerilor va fi anunţată cât mai curând, dar nu a fost luată încă o decizie cu privire la această dată. (...) Prim-ministrul mi-a confirmat că există discuţii cu liderii partidelor", a reacționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Întrebat dacă variante sunt datele de 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie pentru organizarea alegerilor generale, Iolu a răspuns că toate aceste zile sunt luate în calcul.

"Pentru unele dintre ele, cel puţin 27 noiembrie, există o problemă de neconstituţionalitate pe care o analizează Guvernul în stabilirea acestei date. Trebuie să se termine mandatele parlamentarilor actuali până când au loc aceste alegeri", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Chiar dacă recenta   discuție  cu PSD nu a tranșat încă lucrurile,   liberalii se tem  că Dacian Cioloș  nu are de ales și că va  ceda. "Există toate premisele ca parlamentarele  să fie stabilite  pentru 4  decembrie.  Cu  atâția  oameni care  vor  fi liberi și plecați care la munte, care peste   hotare,  nu ne  putem  aștepta la  o prezență mare la vot.  alegerile  trecute  au demonstrat că mai mereu o prezență scăzută avantajează PSD și nu pe noi",  ne-au explicat sursele citate.

Vezi și: Guvernul, ATACAT DUR: Nici PSD nu a făcut așa ceva

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.