Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DATE ELECTORALE: Cine mai votează cu dreapta? Cine mai votează cu stânga?

Facebook / Mircea Kivu
vot pe medii

Sociologul Mircea Kivu a calculat distribuția voturilor pentru principalii competitori politici în funcție de tipul de localitate. Mai jos găsiți cifrele, împreună cu comentariile mele.

content-image

PSD domină autoritar rurarul dar este cel mai important partid și în urban

Scorul PSD scade pe măsură ce dimensiunea localității crește. Partidul are 52% la sate (!), 46% în urbanul mic (până în 150 000 locuitori) și 37% în urbanul mare.

Suntem tentați să gândim în paradigma PSD = partid rural. Dar ne-a, înșela. La 37%, PSD are un procent peste USR și PNL luate împreună. Dacă alegerile ar avea loc doar în orașele mari, PSD tot ar putea face o alianță de guvernare cu UDMR+ALDE.

USR este un partid al orașelor mari

La 18% USR, alături de PNL este al doilea partid în urbanul mare. Vestea bună pentru ei este că, la o asemenea densitate a susținătorilor, devine posibil să construiești organizații puternice cu care, la următoarele alegeri, să iei mai multe voturi.

În rural USR are 3%, obținuți, probabil, prin campanie TV.

PNL devine "preponderent rural"

PNL continuă o tendință vizibilă și la alegerile locale: primește mai multe procente în rural decât în urban. În condițiile unei prezențe mai scăzute (prin comparație cu alte alegeri) a ruralului la vot, acest fenomen a tras partidul în jos.

Citiți și: Revolta municipiilor sau cum a devenit PNL un partid rural

O cauză evidentă este ascensiunea USR în orașe și, în special, în marile orașe. Dar mai există o cauză posibilă (pe care o voi putea confirma după ce analizez mai multe cifre).

În marile municipii, prezența a fost mai scăzută în locale, deoarece se vedea că vor câștiga primarii în funcție. Altfel spus, în fiecare mare localitate, au venit la vot mai ales susținătorii primarilor în funcție, care au câștigat, adeseori, cu scoruri spectaculoase. Alegătorii opoziției au stat acasă, poate și pe fondul unei mobilizări mai slabe a partidelor de opoziție. Adeseori, primarii marilor orașe sunt ai PNL iar opoziția care a stat acasă a fost a PSD. Alegerile parlamentare, însă, sunt naționale, deci fiecare vot contează. Astfel, PSD a avut motiv să se mobilizeze mai bine chiar și în  marile orașe ostile, diluând scorul PNL. Repet, această ipoteza necesită verificări suplimentare.

Unde sunt clivajele de altădată

Ne-am obișnuit să vedem dreapta ca fiind bazată în Ardeal și în orașele mari, iar stânga bazată în rural și în Moldova. Aceste generalități nu sunt cu totul depășite dar, de la alegeri la alegeri, sunt din ce în ce mai puțin relevante.

Putem vedea o re-așezare a electoratelor care se reflectă și în discursul partidelor. PSD a inclus la aceste alegeri promisiuni țintite specific către clasa de mijloc urbană iar PNL a s-a apropiat de Coaliția pentru Familie pentru a obține voturile conservatoare. Problema pentru partidele tradiționale nu este acum să se poziționeze clar pe clivajul cosmopolit/prosper/pro-occidental/urban versus conservator/sărac/ naționalist/rural ci mai degrabă să jongleze și să țină în aer ambele mingi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.