Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Date personale: Washingtonul îşi respectă angajamentele, consideră UE

comisia europeana

Statele Unite îşi respectă angajamentele în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal ale europenilor pe teritoriul american, a salutat miercuri Comisia Europeană, care nu şi-a ascuns temerile privind acest capitol după venirea la putere a lui Donald Trump, relatează AFP. Potrivit unui raport publicat miercuri de executivul european, "'scutul de protecţie a datelor' continuă să garanteze un nivel adecvat de protecţie a datelor cu caracter personal transferate din Uniune către companiile participante din Statele Unite".

Acest "scut" ('Privacy Shield', în engleză n.r.) desemnează un nou cadru juridic intrat în vigoare în vara lui 2016 după mai mult de doi ani de negocieri între Washington şi Comisia Europeană, care a cerut garanţii împotriva supravegherii în masă pe teritoriul american, conform Agerpres.

El înlocuieşte un acord anterior, numit "Safe Harbour", care a stat timp de cincisprezece ani la baza transferurilor transatlantice de date cu caracter personal între companii, înainte de a fi invalidat în 2015 de justiţia europeană. Aceasta a considerat atunci insuficiente garanţiile oferite europenilor după dezvăluirile privind practicile serviciilor de informaţii americane. Noul "scut" urmăreşte să pună capăt incertitudinii juridice în care au fost aruncate companiile după hotărârea justiţiei europene, garantând în acelaşi timp o protecţie suficientă europenilor.

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Vera Jourova, şi-a exprimat în urmă cu mai multe luni temeri că noua administraţie americană va reveni asupra angajamentelor luate de precedenta. "Pot spune că a doua mea vizită mi-a spulberat îndoielile cu privire la faptul că 'America în primul rând' nu înseamnă 'America numai'", a declarat miercuri într-o conferinţă de presă dna Jourova, care s-a întâlnit recent cu responsabili americani pentru a evalua punerea în aplicare a acordului transatlantic.

Potrivit raportului Comisiei, autorităţile americane au creat "noi posibilităţi de recurs pentru cetăţenii UE" care consideră că a avut loc o utilizare abuzivă a datele lor. Datele cu caracter personal în cauza includ tot ceea ce poate identifica un individ, în mod direct (nume, fotografie) sau indirect (cum ar fi un număr de client). Mii de companii, de la cele mici până la giganţii internet, le transferă din Europa spre SUA pentru a le exploata în scopuri comerciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.